Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Söderhamns kommuns historia

Efter den stora stadsbranden 1876. Foto: Gustav Sahlin.
Söderhamn har en lång och spännande historia fylld av handel, sjöfart och stormaktstid.

Den första fasta bebyggelsen i Söderhamn härstammar från järnåldern. Det rörde sig då om några enstaka gårdar och spåren utgörs i dag endast av ett antal gravar.

Under två - trehundra år från medeltiden och framåt var platsen en betydande hamn för handel och fiske, i gränsområdet mellan Norrala och Söderala.

Söderhamns stadsprivilegier


Den 7 september 1620 fick Söderhamn sina stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf. Då bestämdes också att stadens vapen skulle bestå av en pinass (ett skepp) med två korsställda musköter, mot en silversköld.

Anledningen till stadsbildningen var den betydelsefulla och snabbt växande vapensmedjan, som försåg den svenska krigshären med musköter. Produktionen vid gevärsfaktoriet var igång långt in på 1800-talet.

Staden brinner!


Stadens historia präglas av flera svåra bränder. 1675 inträffade en stor stadsbrand. I maj 1721 plundrade och brände ryssarna Söderhamn. Förödelsen blev nästan total. Endast några byggnader skonades, däribland kyrkan Ulrika Eleonora.

Nya stora bränder härjade i staden 1860 och 1865. Men den största branden i stadens historia inträffade den 22 juli 1876. Nästan hela Söderhamn lades i ruiner och en tredjedel av stadens invånare blev hemlösa.

Staden byggdes upp igen enligt en strikt stadsplan med rätvinkligt gatusystem och kvadratiska tomter. Samtidigt tillkom de många grönområden och parker som fortfarande präglar stadskärnan. Dagens rådhus togs i bruk 1876 och runt Rådhustorget kan du fortfarande hitta en byggnadsmiljö som minner om den tiden.

Industrihistoria


1800-talets mitt var över huvud taget den mest expansiva perioden i Söderhamn historia. Tack vare den framväxande sågverksindustrin blev Söderhamn ett av landets industriella centrum. Idag finns fortfarande några sågverk kvar.

Visit Söderhamn

826 80 Söderhamn
Tel 0270-753 53
www.visitsoderhamn.selänk till annan webbplats
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2018-04-13

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter