Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Aktivitet, välmående och trivsel

Förebyggande insatser

En del seniorer kan ibland känna sig ensamma och isolerade. Men det finns många aktiviteter för dig i Söderhamn. Vi hoppas du blir nyfiken och vill delta, få ett större kontaktnät och känna större livskvalitet.

Social gemenskap och stöd

Att känna sig delaktig och ha inflytande i sin vardag är betydelsefullt för god hälsa. Ta hand om dig själv och ta för dig av det som erbjuds.

Fyra hörnpelare
för gott åldrande

Folkhälsomyndigheten i Sverige har tagit fram fyra hörnpelare för ett gott åldrande som främjar folkhälsan. De fyra hörnpelarna är social gemenskap och stöd, meningsfullhet, fysisk aktivitet och goda matvanor.

Social gemenskap och stöd

Att känna sig socialt delaktig är en förutsättning för att kunna förstå det samhälle vi lever i.

Politiken, folkrörelserna, kulturen, folkbildningen och föreningslivet spelar en stor roll både för samhället och enskilda.

Söderhamns kommun erbjuder ett rikt föreningsliv där du kan aktivera dig och träffa likasinnade.

Meningsfullhet

Det är mycket viktigt att känna att livet är meningsfullt. Ett sätt att uppleva livet som meningsfullt är genom att vara delaktig i samhället eller att klara sig själv i vardagen. Att själv kunna handla, laga mat eller besöka vänner, till exempel.

Vill du vara med och påverka i kommunen kan du kontakta Pensionärsrådet som är rådgivande till den kommunala verksamheten.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet och utevistelse främjar den mentala och sociala hälsan, förbättrar sömnkvaliteten och motverkar övervikt. Fysisk aktivitet är viktigt för att behålla funktionsförmåga och oberoende. 

Goda matvanor

Trivsamma måltider och vad vi äter har betydelse för hälsa och välbefinnande. Många äldre har redan goda matvanor och att främja dessa bidrar både till välbefinnande och god hälsa.

Välkommen att besöka våra kommunala matsalar för god och näringssrik lunch.

1177 kan du läsa mer om mat, få tips på recept och bra träning för äldre.länk till annan webbplats

Kontakt med hand­läggare samt frågor om vård & omsorg

mån - tor 7.30 - 16.30
fre 7.30 - 16.00
0270-75000, e-post.

Granskad/Uppdaterad: 2017-12-31

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter