Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
En kontaktperson är en vän som tar med mig ut och gör saker

En kontaktperson är en vän som tar med mig ut och gör saker

Att vara kontaktperson/fritidskompis 
till en person med funktionsvariation

Som kontaktperson och fritidskompis är du en medmänniska som kan lyssna och peppa för att stödja individens egen utveckling. Tillsammans tar ni er ut i samhället och gör saker.  

Vad innebär det att vara kontaktperson?

Att vara kontaktperson till en person med funktionsvariation innebär framför allt att vara medmänniska och kompis. Att lyssna och samtala, ta er ut i samhället och göra saker tillsammans. Du kan hjälpa en annan människa genom att

 • stimulera till en aktiv fritid utifrån förmåga och intressen
 • främja sociala kontakter
 • ge råd och stöd i vardagssituationer
 • bygga upp en relation som varar en längre tid

Det är viktigt att det finns ett ömsesidigt förtroende och att ni båda känner trygghet i kontakten. Som kontaktperson har du tystnadsplikt. Du som har eller har haft uppdrag får inte berätta om den person som du är eller har varit ett stöd för.

Vem kan bli kontaktperson?

Vi vill att du själv är minst 18 år. De personer som ansöker om kontaktperson kan vara allt från yngre tonåringar till pensionärer. Vi matchar ihop er utifrån ålder och intressen.

Som kontaktperson behöver du

 • tycka om och respektera andra människor
 • vara intresserad av hur andra människor har det
 • kunna ge av din tid för att vara tillsammans
 • ha en trygg och stabil livssituation

Vem kan få kontaktperson?

Personer som beviljas en kontaktperson kan ha olika typer av funktions­variation. Det kan vara personer med någon psykisk funktionsvariation, som omfattas av socialpsykiatrin. Det kan vara personer med fysiska eller andra funktionsvariationer, som omfattas av LSS - lag om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Hur ofta ska vi ses?

Som kontaktperson/fritidskompis deltar du aktivt i en annan människas liv, för att stimulera fritidssysslesättning och sociala kontakter.

Du behöver avsätta tid för att kunna ses ungefär 1 - 2 gånger i veckan, cirka 1 - 2 timmar per gång. Självklart kan ni ses lite tätare någon gång eller glesare i samband med till exempel semester.

Får jag ersättning?

Du som är kontaktperson får arvode. Om ni gör saker tillsammans (fikar, äter mat, går på bio) får du ersättning för dina utlägg. Den funktionshindrade står själv för sina kostnader.

Vilket stöd får jag som kontaktperson?

Omvårdnadsförvaltningen stöttar dig i ditt uppdrag, genom att göra innehållet i uppdraget tydligt. Vi stödjer också kontaktpersoner genom att

 • ge utbildning
 • ge vägledning, stöd och hjälp
 • betala ut arvode och ekonomisk ersättning
 • ordna gemensamma träffar
 • hjälpa dig att göra ett bra avslut

Att tänka på som kontaktperson

Att etablera kontakt kan ibland gå fort, ibland tar det längre tid. Det gäller att inte ha för bråttom eller ställa för stora krav. Varje människa är en individ.

Prata igenom var, när och hur ni båda vill träffas.

När uppdraget ska avslutas, planera så att det känns bra både för den som fått hjälp och för dig själv som kontaktperson. Vi på omvårdnadsförvaltningen kan stödja dig i processen.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-05-25

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter