Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

God man, förvaltare, förmyndare

Den som har en sjukdom eller en funtktionsvariation kan få hjälp av en god man eller förvaltare för att till exempel sköta sin ekonomi och hålla kontakt med myndigheter.

Han eller hon ser till exempel till att dina räkningar betalas, att du bor bra och att du får den hjälp från samhället som du har rätt till.

God man

En god man kan utses som ställföreträdare för att hjälpa en vuxen.

Förvaltare

Om det inte är tillräckligt med en god man som ställföreträdare, kan en förvaltare utses. Ett förvaltarskap är ett större ingrepp i huvudmannens liv.

Förmyndare

Ett barn under 18 år företräds normalt i ekonomiska angelägenheter av sin förmyndare. Enligt lag är föräldrar förmyndare genom att de är vårdnadshavare. Vid behov kan en annan person utses som förmyndare.

Vill du hjälpa till?

Vi behöver fler som vill bli god man eller förvaltare. Välkommen med din intresseanmälan - eller kontakta överförmyndarenheten så berättar vi mer.

Överförmyndarenheten

Rådhuset
Oxtorgsgatan 19

E-post ofn@soderhamn.se
Fax 0270 - 190 11

Telefon 0270- 75 000
Mån - tor kl 10.00 - 12.00

Granskad/Uppdaterad: 2017-12-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter