Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Äldre måltid (Mostphotos)

Mat för dig som är äldre

Mat är en förutsättning för god hälsa, tillsammans med medicinsk behandling. Kost och ätande är en viktig del i omvårdnad och rehabilitering. Söderhamns kommun erbjuder matdistribution via hemtjänsten. Vi lagar också mat till kommunens vård- och omsorgsboenden.

Våra menyer är planerade och tillagade med av hjälp av Livsmedelsverkets rekommendationer ”Bra mat i äldreomsorgen", för att du ska få den näring du behöver utifrån dina behov. Vi ser också till att du får specialkost eller konsistensanpassad kost om du behöver det. Vi tar också hänsyn till kulturella olikheter i matvanor.

På våra tillagningskök tillagas maten av medarbetare med kockkompetens, som har fokus på näringsrika och varierade måltider.

Matdistribution

Vi erbjuder matdistribution via hemtjänsten. Matportioner lagas, paketeras och kyls, för att levereras hem till dig av hemtjänsten.

Varje vecka kan du välja mellan 10 olika maträtter från en veckomeny. Du väljer själv hur många matportioner du vill köpa.

Matsalar

På våra vård- och omsorgsboenden finns matsalar. Några av dem har lunchservering även för seniorer som inte bor på boendet.

Mål

I våra kostriktlinjer för vård- och omsorgsboenden anger vi fyra mål för kost och nutrition:

  • De boende ska erbjudas vällagade och näringsriktiga måltider, individanpassade och efter äldres särskilda behov. 
  • Måltiderna ska serveras i en stimulerande och trivsam miljö så att matglädje skapas och att måltiderna upplevs som höjdpunkter under dagen. 
  • Förebygga undernäring och felnäring hos våra brukare.
  • Medarbetare som är delaktig i mat/kosthantering ska ha relevant kunskap och känna engagemang för matens, måltidens och näringens betydelse för hälsan.

Ekologiskt och lokalproducerat

Ungefär 21 procent av de livsmedel vi använder är ekologiska, alltså råvaror som har odlats och producerats utan konstgödsel och syntetiskt framtagna bekämpningsmedel.

Vi stödjer också vår närmiljö och försöker genom upphandling att i så stor utsträckning som möjligt använda oss av det lokala utbudet.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Kostchef
Sonia Persson
Tel 0270-750 36

Bitr kostchef
Åsa Bergstedt
Tel 0270-754 09

Frågor till Åsa

Mer om kostavdelningen

Granskad/Uppdaterad: 2018-10-17

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter