Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Från vänster: Urban Wigren (ordf Faxeholmen), Katarina Hedberg (ordf omvårdnads- nämnden) och Janne Karlsson (representant från Byggtec) är glada över att få sätta spaden backen!

Byggstart för påbyggnad vid Enrisets vård- och omsorgsboende

Det händer inte ofta, senast var när Lindens vård- och omsorgsboende byggdes någon gång på 1980-talet för cirka 30 år sedan. Men nu händer det igen. 27 nya lägenheter i vård- och omsorgsboende ska byggas som en tillbyggnad på Enrisets vård- och omsorgsboende.

Det här innebär inte att antalet platser inom vård- och omsorgsboende kommer att öka. Tillbyggnaden ersätter de platser som försvinner bland annat i och med att den verksamhet som bedrivs på Västerbacken ska flyttas.

Byggnaden kommer att bestå av tre våningar med 9 lägenheter på varje våning. För att möta behovet av äldres allt större vård- och omsorgbehov är det självklart att alla lägenheter blir i gruppboendeform med närhet till personal och samvaroutrymmen.

Spaden är nu i jorden, innan årsskiftet är plattan på plats och om drygt ett år ska byggnaden stå klar för inflytt.

​Långsiktig omstrukturering av vård- och omsorgsboenden

Omvårdnadsnämnden har under flera år successivt omvandlat servicehus-lägenheter till lägenheter i gruppboendeform. Gruppboende innebär bland annat att lägenheterna är mindre samt att man har närmare till samvaroutrymmen och personal.

Ett troligt resultat av omstruktureringen av boendetyper är bland annat att det kommer att minska behovet av platser vid kommunens korttidsvård eftersom det inte är ovanligt att flera av de som vistas på korttidsvården väntar på ett permanent boende i vård- och omsorgboende. Att snabbare kunna erbjuda plats i vård- och omsorgsboende med rätt omvårdnadsnivå innebär naturligtvis en kvalitetshöjning för den enskilde.

Söderhamns kommun

Omvårdnadsförvaltningen
826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2014-09-12

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter