Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Kvinnor som ler.

Isabelle Baglien och kollegan Hanna Sundin Fredin är medarbetare i Humlan. De trivs i sin tajta grupp och tror på intraprenaden.

Humlan lyfter med intraprenad– enheten som är både stolt och först

1 oktober var ingen vanlig seg måndag. Då lyfte hemtjänstgruppen Humlan som Söderhamns kommuns första intraprenad – en satsning som gör medarbetarna både stolta och förhoppningsvis friskare.

Satsningen på intraprenad i hemtjänstgruppen Humlan är ett projekt som kallats Sex, sju, åtta, vilket innebär att medarbetarna till exempel är delaktiga i schemaläggning, har inblick i ekonomin och kan påverka arbetssätt. En stor del i satsningen innebär också att del av arbetsdagen får ägnas åt hälsofrämjande aktiviteter.

Så när intraprenaden drog igång 1 oktober var det ingen som vilade på hanen. Redan de första dagarna kom en hälsocoach till medarbetarna för att kolla status och lägga upp planer för ett hälsosamt liv.

Man pratar med kvinna vid ett bord.

Jesper Schelin i samtal om hälsa med Humlans hälsocoach Emelie Kvist.

- Väldigt många verkar laddade, motiverade och tycker att det här är roligt. Det är lite nytt för mig att personerna är i så blandade åldrar, det känns jätteinspirerande med så olika förutsättningar men samma mål att sikta mot. Alla vill må bättre, säger Emelie Kvist, hälsocoachen som ska jobba med humlorna under ett år.

Trots att det handlar om allvar i botten är det glada miner när Jesper Schelin gör en hälsoanalys tillsammans med sin nya coach. Analysen följs sedan av samtal om mål, plan och resultat. Pingis, kan det vara något för en ung man som vill komma igång? Kanske, funderar Jesper Schelin och skrattar.

- Jag tror att det här kan bli bra och är så laddad man kan bli. Det ska bli kul, säger han.

Hand som tar frukt ur en skål.

Intraprenaden är också en satsning på hälsa. Premiären firades förstås med frukt.

Det är glada miner också när Humlan några dagar efter premiären samlas för att ta emot lyckönskningar inifrån kommunkroppen. Det står frukt och bubbelvatten på borden – hälsa var det! – trots att någon skämtsamt suckar om att det är kanelbullen dag.

- Stort lycka till, ni är pionjärer, säger verksamhetsutvecklaren Ann-Berit Botngård, som jobbat i projektet Sex, sju, åtta.

Hon frågar också om hur enhetens medlemmar ser på sin grupp. Tajt! Svaret tycks unisont.

- Det här känns jättekul. Vi är en så pass bra grupp tillsammans så jag tror att vi kan föregå med gott exempel och greja det, säger Isabelle Baglien, medarbetare i Humlan.

Hon får medhåll av kollegan Hanna Sundin Fredin.

- Vi är så tajta, det betyder också att vi kan coacha varandra när det gäller hälsobiten, både om det gäller träning eller saker som händer i livet också, säger Hanna Sundin Fredin.

Man pratar inför en grupp.

Kommunchefen Per Granath tänker med spänning följa Humlans intraprenad.

De säger båda att de var skeptiska till idén med intraprenad till en början. Mycket kändes osäkert. En del är det fortfarande, ingen kan veta hur det kommer att gå. Men det är ett laddat gäng som flyger in i den nya driftsformen, som löper över tre år.

Kommunchefen Per Granath är även han laddad att följa Humlans flykt. Enheten kan få efterföljare nästa år.

- Det här ska bli kul, var stolta och sträck på er. Lycka till, säger kommunchefen.

Kvinna som talar inför en grupp.

Projektledaren för Sex, sju, åtta, Ann-Berit Botngård, lyckönskar Humlan.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-10-08

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter