Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Söderhamns undersköterskor får högre lön

Nu får kommunens undersköterskor mer pengar i plånboken. Kommunfullmäktige har öronmärkt 5 miljoner kronor till höjda löner för cirka 830 undersköterskor. Förvaltningsledningen har beslutat att det blir en generell ökning på 400 kronor per person redan från januarilönen.

- Medellönen för undersköterskor ligger lågt i Söderhamn. Det vill vi ändra på. Den här löneökningen är ett steg. Ett annat är vårt nya centrala kollektivavtal HÖK-AB. Det gamla avtalets ersättningsmodell stod i vägen för en generell löneökning, säger Anna-Karin Eklund, chef för omvårdnadsförvaltningen.

5 miljoner att fördela

Kommunfullmäktige har öronmärkt 5 miljoner kronor i budget för 2017, till höjda löner för cirka 830 undersköterskor. Förvaltningsledningen har beslutat att det blir en generell ökning på 400 kronor per person redan från januarilönen.

Alla som ingick i gruppen undersköterskor i 2016 års löneöversyn ingår i den aktuella löneökningen. Medarbetare anställda efter 1 december ingår inte, eftersom de redan lönesatts utifrån avtalet HÖK-AB.

Kommunal välkomnar satsningen

-Fackförbundet Kommunal välkomnar verkligen den här satsningen på att höja grundlönerna för kommunens undersköterskor. Det är en historisk satsning att ge så många människor en generell extra höjning av grundlönen, utöver ordinarie lönerevision, säger Barbro Andersson på Kommunal. 

Hon ser det här som ett första steg för att rätta till låga grundlönenivåer för en yrkesgrupp inom Kommunals avtalsområde.

- Det finns flera andra yrkesgrupper som också ligger lågt jämfört med andra kommuner. Men allt måste börja någonstans och det här är en bra början, avslutar Barbro Andersson.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2017-01-25

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter