Algblomning med giftiga cyanobakterier

Prover som tagits i Baggsundet i Söderhamn visar på giftproducerande cyanobakterier. Informationscentralen för Bottniska viken råder allmänheten att undvika kontakt med vattnet och turkosa ansamlingar på stränderna.

Stäng meddelande

Dammbrott Ljusnan

Dammbrott vid någon av Ljusnans tre största dammar är en känd risk. Om ett dammbrott inträffar vid Ljusnans tre största dammar tar det 11-25 timmar innan vattnet når Bollnäs och cirka 2 dygn innan vattnet når Ljusne. Om det inträffar ett dammbrott i Ljusne strömmar tar det cirka 1 timme innan vattnet når Ljusne. Översvämningens omfattning beror på vilken damm och den aktuella flödessituationen.

Så gör du vid dammbrott

Om det sker ett dammbrott i Ljusnan sänds utomhussignalen VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) i Bollnäs och Ljusne.

VMA signalen : 7 sekunder långa signaler med 14 sekunders tystnad.

När du hör signalen ska du alltid:

  • Gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
  • Lyssna på radions kanal P4 Via radio får du information om vad som har hänt och vad du ska göra om du är i riskområdet.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 10 februari 2019
Kommun och politik

Kundtjänst

Kundtjänst svarar på samtal till 0270 - 750 00.
Vi tar emot besök på Faxholmsgatan 3.

Hos kundtjänst finns en dator som du kan använda för att göra korta ärenden: söka information, fylla i kommunens formulär, använda våra e-tjänster och lämna eller rösta på e-förslag.

Kontakt Söderhamn Kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn