Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Kommunens bil- och cykelpool minskar klimatpåverkan

Kommunen har sina bilar i en Bil- och cykelpool där anställda bokar bil när de ska resa. Vid bokningstillfället ges även tips på resor med kollektivtrafiken. Genom att anställda samåker i gemensamma bilar, åker kollektivt eller använder elcykel när det är möjligt bidrar verksamheten till minskade koldioxidutsläpp.

Enklare att resa miljövänligt för kommunanställda

Den gemensamma bil- och cykelpoolen gör det enkelt för anställda att resa miljövänligt. Syftet är att locka till andra val än enbart bilresande, till exempel att åka kollektivt, eller att inte resa alls - istället kan man ha ett distansmöte via telefon, videokonferens eller liknande.

Elcyklar

Istället för att boka en bil finns möjlighet att använda elcykel istället. En elcykel ser ut som en vanlig cykel. Skillnaden är att det finns en liten elmotor vid pakethållaren. Med elcykel orkar du cykla längre och i mer kuperad terräng, och kan ändå komma fram fräsch till ditt möte. Med dubbdäck kan du använda elcykeln året runt.

Elbilar

Politikerna i Söderhamns kommun har tagit  ett principbeslut om att det är 100% förnyelsebara drivmedel som gäller för de fordon som kommunen använder i verksamheten. I oktober 2015 började de första elbilarna att användas, hemtjänsten var först ut. Tillgången på elbilar och hybridbilar har ökat vilket gör att det blir lättare för Söderhamns kommun att få en fossilfri fordonsflotta.

Vinster för miljö och hälsa

Genom att anställda samåker i gemensamma bilar, åker kollektivt eller använder elcykel när det är möjligt bidrar verksamheten till minskade koldioxidutsläpp.

Elcyklar kan minska användandet av bil i tjänsten. Det ger viktiga miljövinster. Om fler medarbetare och förtroendevalda cyklar och får motion och frisk luft, gör kommunen också viktiga hälsovinster.

I kommunens strategi för energieffektivisering framgår bland annat att cykling i tjänsten ska öka.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn

Kundtjänst och telefonväxel

Tel 0270-750 00
kundtjanst@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2018-05-30

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter