Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Sofforna officiellt invigda

Ankarsoffor ger skärgårdsvibbar

Ankarsofforna på fiskebryggan vid Järnbron i centrala Söderhamn invigdes under måndagseftermiddagen.
Sofforna signalerar skärgård lång väg.
- Det här är ett vackert och kraftfullt  resultat av ett nära samarbete med Staffanskolans gymnasium, sa planeringschefen Ingemar Olofsson belåtet i sitt invigningstal.

Under det senaste läsåret har Söderhamns kommuns plan- och utvecklingsavdelning i samarbete med elever på Staffanskolan jobbat med att konstruera två skärgårdsinspirerande ankarsoffor.
Nu är de klara att tas i bruk av allmänheten.
Redan i torsdags sattes sofforna på plats.
I dag invigdes de officiellt.
Reaktionerna lät inte vänta på sig:
- Här har Söderhamn verkligen lyft fram skärgårdskänslan i centrum, tyckte norskan Berit Rekaa från Oslo när hon passerade förbi praktverken som är sex meter långa och konstruerade på ett sätt så medborgare, gäster och turister kan sitta vända åt både norr och söder utmed Söderhamnsåns vattenflöde.
Ett 20-tal lärare och elever fanns med på invigningen.
Fredrik Ebervik, rektor på Staffanskolan, framhöll samarbetet som föredömligt och tackade inblandade elever och lärare för ett väl utfört arbete.
- Ni har satt avtryck i en stad under utveckling. Sofforna kommer att stå stadigt här i många år och ni är delaktiga i ett samarbete som fött en produkt på riktigt, inget övningsprojekt som rivs utan två verkliga Ankarsoffor som smälter in i stadsbilden.
Landskapsarkitekten Anders Bloom var den som tog fram ritningarna på Ankarsofforna, helt i linje med intentionerna i inriktningsmålet ”En attraktiv skärgård med ett levande centrum och skärgårdskänsla”.
- Det har varit ett givande samarbete med kreativa lärare och elever. Ett sant nöje och ett projekt jag känner stolthet över. Jag samarbetar gärna med Staffanskolan igen!

Ankarsoffor invigs

Fredrik Ebervik, Ingemar Olofsson, Anders Bloom och Lillemor Svensson

Sofforna
Bra jobbat grabbar!

Bra jobbat grabbar!

Ankarsoffor
Ankarsoffa

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2014-06-09

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter