Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Dialog ger idéer om ökad trygghet

Under hösten har Polisen och Söderhamns kommun genomfört dialoger på olika orter om hur vi ska kunna göra kommunen tryggare.

- Vi ser ett behov av fler mötesplatser runtom i kommunen. Om vi möter och lär känna varandra ger det ökad trygghet. På en liten ort finns en förväntan framför allt hos äldre att de ska känna igen alla, säger Lennart Gard som är ordförande i arbetsmarknads- och socialförvaltningen och ansvarig för dialogerna.

Han bor själv i Ljusne och ser en positiv förändring där, nu när många nya svenskar kunnat flytta ut till eget boende runtom på orten. Det ger chans att integreras i samhället och att lära känna varandra.

- I Söderhamns centrum tycker folk att det är tryggare nu när centrumvärd och ordningsvakter rör sig på stan, men en del känner oro för gängbildningar, berättar Lennart Gard.

Dialoger runtom i kommunen

Under hösten har kommunen och polisen genomfört dialoger i Ljusne, Mohed, Trönö och Söderhamns centrum. På småorterna har ansvariga aktivt bjudit in föreningar och företag, i Söderhamn var dialogen öppen för alla.

- Liksom i andra dialoger kommunen gör är det hög medelålder. Därför ska vi kontakta Verkstäderna för att få dialog med ungdomar. Deras perspektiv på trygghet är ju lika viktigt, poängterar Lennart Gard.

Diskussionerna har rört sig mellan högt och lågt. För många deltagare har mötet varit en chans att prata med Söderhamns kommunpolis Jan "Jante" Ekholm om alla möjliga frågor som rör trygghet och polisarbete.

I Ljusne och Mohed har trygghet kopplat till trafik kommit upp. I Ljusne handlar det om tillsyn av bilar. I Mohed om hur människor kan röra sig på ett tryggt och trafiksäkert sätt mellan campingen och riksväg 50.

Underlag inför 2017

Det som kommer fram genom dialogerna blir udnerlag för att uppdtarea medborgarlöftet mellan Söderhamns kommun och den lokala polismyndigheten om samverkan för ökad trygghet i centrala Söderhamn och i kommunens bostadsområden.

Polisen arbetar idag med polisiär tillgänglighet i centrum och riktade insatser mot missbruk och ordningsstörningar där, samt med polisens volontärer och Grannsamverkan.

Söderhamns kommun har en centrumvärd och ordningsvakter i centrum. Kommunen arbetar även brottsförebyggande på flera sätt, bland annat vid fysisk planering.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2017-01-13

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter