Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Elbilsrekordet nådde Söderhamn

Den rullar tyst som vinden och kan komma att bli framtidens fyrhjuling på vägarna i Sverige. Under tisdagen propagerades det hårt för den miljövänliga och energisnåla elbilen i Söderhamn.
Det började i Ystad och fortsatte sedan norrut  i vårt avlånga land. Organisationen Gröna Bilister gasar på med kampanjen Elbilsrekordet. Målet är att nå Haparanda i början av juli. - Vi vill visa att elbilen finns här och nu, och gott och väl räcker till för de flesta människors behov. Kan vi köra den genom hela Sverige, så fungerar den också att arbetspendla och åka med, säger kampanjledningen när man kallat kommunpolitiker och tjänstemän till information och visning i och utanför Rådhuset. Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (s) och KUS-nämndens ordförande Lillemor Svensson (s) var testpiloter och provkörde elbilen i centrala Söderhamn.
- En positiv upplevelse, tyckte de!
Kan det bli aktuellt för kommunen att skaffa elbilar?
- Så kan det bli, om några år. Inom till exempel hemtjänsten skulle vi kunna använda elbilar. Vi får följa utvecklingen. Det finns flera olika lösningar, till exempel hybrider, säger Sven-Erik Lindestam.
I maj 2011 hade 24,5 procent av landets kommuner skaffat elbilar, enligt Gröna Bilisters helt nya enkät. Elbilarna finns framför allt i storstadsregionerna där det också finns gott om laddstolpar.
I Söderhamn finns sedan tidigare tre laddstolpar. Nu satsar kommunen på att sätta upp fyra stycken, bland annat vid Resecentrum.
Söderhamnsföretaget Pro Elec ligger bakom en del av de smarta lösningar som finns på laddstolpar i Sverige. Enkelt och smidigt knappar man in en kod på stolpen. Betalningen sker via sms.
Elbilen som används under rekordresan kan gå cirka 12 mil innan det krävs uppladdning. Den drar 1,5 kilowatt/mil. Kostnaden är två kronor milen.
Gröna Bilister hävdar att de fått god respons under sin Sverige-resa. I Växjö kommuns Elbilsprojekt avser man att köpa 60 personbilar och tio transportfordon de närmaste fyra åren. Från Söderhamn gick kampanjresan vidare till Hudiksvall. Bakom ratten satt Lillemor Svensson:
- Spännande att testa något nytt, tyckte KUS-nämndens ordförande innan resan på E 4. På Gröna Bilisters kampanjsida www.elbilsrekordet.selänk till annan webbplats kan du läsa mer om den långa färden mellan Ystad och Haparanda.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2011-06-21

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter