Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Johanna Hedberg kör elbil i hemtjänsten Humlan

Nu kör Humlan på el

Om du hör ett svagt surrande på stadens gator - se upp! Kanske är det hemtjänsten Humlan som smyger förbi i en av sina nya elbilar. Kommunen börjar med att fasa in elbilar i en av de verksamheter som kör allra mest: de två skiften i Humlan gör 197 hembesök på en dag.

- Det här känns jätteroligt! Vi har väntat två år på att få elbilar, utbrister Susanne Wikström som är enhetschef för hemtjänstgruppen Humlan.

De fyra tjejerna i skiftet instämmer, bilarna är mycket välkomna. Flera är redan vana att köra med automatlåda. Den stora omställningen blir att bilarna går så tyst, så de får tänka på att cyklister och gångtrafikanter kanske inte uppmärksammar att det kommer en bil.

- Det ska bli spännande att köra. De gamla bilarna känns som rena plåtlådorna i jämförelse, menar Erica Lindström och Lina Fager.

Kör mycket bil

Det är ingen slump att kommunen börjar fasa in elbilar här. Hemtjänsten är en av de verksamheter som kör mycket bil. Humlan täcker området centrum ut mot Utvik och har ett hundratal brukare. Totalt gör de två skiften ungefär 197 besök på en dag. Det blir några meter i bil, på cykel och till fots.

- Kul att vår förvaltning får vara först ut. Våra verksamheter kör mycket bil. Det blir stort slitage på fordon som kan gå upp till sexton mil per dag. Bra att vi kan bidra till bättre miljö och får köra moderna bilar, menar Annakarin Eklund som är chef för omvårdnadsförvaltningen.

Johanna Hedberg, Erica Lindström, förvaltningschef Annakarin Eklund, nämndordförande Katarina Hedberg, Lina Fager, Rosiemarie Blom och enhetschef Susanne Wikström gläds åt Humlans sex nya elbilar.

Johanna Hedberg, Erica Lindström, förvaltningschef Annakarin Eklund, nämndordförande Katarina Hedberg, Lina Fager, Rosiemarie Blom och enhetschef Susanne Wikström gläds åt Humlans sex nya elbilar.

Fördel el

I centrum handlar det om många, korta bilturer. Då passar elbilar perfekt. De aktuella bilarna kan gå 8 - 15 mil på en laddning. Efter avslutat pass är det bara att plugga in bilen i eluttaget så laddar den igen.

Elbilar har snabb acceleration på låga hastigheter, de har inte samma startsträcka som bensindrivna bilar innan de kommer upp i fart. Och tack vare eluppvärmningen blir de snabbare varma.

- Jag har förprogrammerat bilarna så de håller 19 grader till skiftstart tio i sju på morgonen. Ni kan ställa in tre sådana tider för automatisk uppvärmning på ett dygn, säger Stefan Hammarlund från kommunens bilpool.

Tjejerna jublar, vad skönt att slippa undra en kall vintermorgon om kollegan kom ihåg att sticka i motorvärmarsladden kvällen innan.

Elbilar i kommunal verksamhet

Jörgen Öqvist från Bilmetro var med och levererade bilarna till Humlan. De har haft flera kommuner i Hälsingland som provkört elbilar.

- När vi frågar dem om upplevelsen har flera nämnt att "man behöver ju inte tanka". Att plugga in bilen i uttaget efter dagens körning upplevs så naturligt att de inte reflekterar över det, säger han.

Inga avgaser - bara att tuta och köra. I väntan på att Söderhamns biogassatsning ska ge resultat så vi kan investera i biogasbilar satsar kommunen på elbilar.

- Politikerna i Söderhamns kommun tog ett principbeslut i maj att det är 100% förnyelsebara drivmedel som gäller. Vi har redan flera elcyklar i bil- och cykelpoolen och nu kommer de första elbilarna i verksamheten. Det här är ett viktigt steg i riktning mot minskade utsläpp och en fossilfri fordonsflotta, säger kommunens miljöhandläggare Andreas Håberg som varit med och köpt in de nya elbilarna.

Att kommunen kunnat agera så snabbt efter vårens beslut beror på att tillgången till elbilar på marknaden ökat. Totalt levereras nio elbilar till centrala hemtjänsten. Sex bilar till Humlan och tre till Lönnen. Tre elbilar av skåpmodell är på gång till städ- och fastighetsverksamheter och kultur- och samhällsserviceförvaltningen ska köra en laddhybrid med fyrhjulsdrift som kan gå lite längre sträckor.

Johanna drar en repa

Och nu är frågan: vem av tjejerna vill köra en sväng medan Söderhamns-Kuriren filmar?

-Hon, skrattar de andra och pekar på Johanna Hedberg. Hon är mest van, hon kör folkrace!

Fotografen riggar kamera både på utsidan och insidan av bilen, medan Johanna väntar tålmodigt. Och lite förberedd är hon, Johanna passade faktiskt på att provköra elbil redan veckan innan. Sedan rullar de iväg i höstsolen. Resultatet kan du se på www.helahalsingland.selänk till annan webbplats

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-10-14

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter