Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Söderhamns Resecenter foto P Söderquist

Ny belysning vid Resecentrum

Den nya LED-belysningen vid Resecentrum ger bättre ljus, ökad trygghet och är mer miljövänlig. Monteringsarbetet avslutades i slutet av augusti.
Den 27 augusti debatterade kommunfullmäktige en motion om kameraövervakning vid Resecentrum. Fullmäktige beslutade att avvakta effekterna av den nya LED-belysning som precis kommit på plats, innan kommunen ansöker om tillstånd för eventuell kameraövervakning.

Ny och bättre belysning

- Den nya belysningen ger en betydande skillnad upplevelsemässigt eftersom en större ljusmängd träffar marken, säger Joakim Jonsson vid Kultur- och Samhällsutvecklingsförvaltningen som ansvarat för upphandlingen av arbetet.

Det är ett 60-tal armaturer som bytts utomhus, ända från Resecentrum till den övre bilparkeringen. Bytet är en del i kommunens arbete med att ersätta gamla kvicksilverarmaturer med modern miljövänlig belysning. Resecenter är den största utomhusytan hittills som fått LED-belysning.

LEDbelysning och laddstolpar vid bil-P foto P Söderquist.
Förutom ökat ljusutbyte är LED-belysningen mer miljövänlig i alla steg. LED ger mindre utsläpp vid tillverkningen och 55 - 60% mindre energiförbrukning i drift. Med längre livstid blir det även färre byten av trasiga armaturer.

Kommunens infrastrukturstrateg Johnny Olofsson gläds med alla resenärer som får en bättre utomhusmiljö vid Resecenter.

- Ungefär 200 bilar parkerar vid Resecenter varje dag. Tillsammans med de nya stolparna för motorvärmare och elladdning ger det ökad service och trygghet, det känns bra, säger han.

Samverkan kring utveckling


Resecenter är en komplex miljö där kommunen äger utomhusområdet, Jernhusen bottenvåningen och Trafikverket övervåningen av byggnaden.

Söderhamns kommun har inlett ett samarbete med Trafikverkets förvaltare och Polisen kring Resecenter. Det berättade Lillemor Svensson, ordförande i Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden, vid kommunfullmäktiges sammanträde den 27 augusti. I samarbetet kommer vi att kunna utvärdera resultatet av den nya utomhusbelysningen och frågan om kameraövervakning.

Och den nya belysningen har redan gett reaktioner.

- Vi har precis fått in ett klagomål om dålig inomhusbelysning på Resecenter, det kanske är en effekt av att utomhuslamporna blivit mycket effektivare, säger Joakim Jonsson, som hänvisar frågan till fastighetsägaren Jernhusen.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2013-03-06

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter