Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
X-tåg på Söderhamns resecentrum

Plan för dubbelspår på Ostkustbanan

I den nya fördjupade översiktsplanen för dubbelspår på Ostkustbanan tar Söderhamn ställning för det västliga alternativet söder om Ljusne.

- God infrastruktur med bra tågförbindelser är helt avgörande för vår regions framtid, säger Sven-Erik Lindestam som är kommunstyrelsens ordförande i Söderhamn.

Med ett dubbelspår kan Söderhamn bli en mycket attraktiv ort för boende och företag, med korta restider till och från större orter som Gävle, Sundsvall och Stockholm/Arlanda. Det ger bra förutsättningar för jobb, fritidsaktiviteter och studier och ökar möjligheterna för människor att bo kvar här eller flytta hit. Företag och idéer kan växa och utvecklas. 

Genom en dubbelspårig järnväg kan mycket av godset som idag går på lastbil lyftas över på järnväg.

Västlig dragning söder om Ljusne

Den nya översiktsplanen ger stöd till Trafikverkets planering, när projektet kan komma med i den nationella transportplanen.

- Söderhamns kommun vill skynda på utbyggnaden av ett dubbelspår. En viktig del är att planlägga var vi ska dra dubbelspåret. Söder om Ljusne förordar vi den västra dragningen. Norr om Ljusne finns modern järnväg och ett nytt spår kan läggas vid det befintliga, avslutar Sven-Erik Lindestam.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2017-09-06

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter