Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Prisutdelning till skolor i Söderhamn

Ett stort grattis till Stenbergaskolan, som blev bäst i Sverige i den nationella skolutmaningen "Gå och cykla till skolan". Nu delar Söderhamns kommun ut lokala priser även till Östra skolan, Faxeskolan och Stugsunds skola.  
- Kul att flera skolor i Söderhamn lyckats så bra med att gå och cykla till skolan. Stenbergaskolan i Ljusne blev ju bäst i hela Sverige! Nu delar vi ut lokala priser till Östra skolan, Faxeskolan och Stugsunds skola, som också gjort bra ifrån sig, säger Jennie Palmberg, kommunens folkhälsostrateg.

Östra skolans elevrådsrepresentanter, Adina Lönn och Emil Karlsson, klass 6A respektive 6B blev glada och överraskade när Jennie Palmberg och infrastrukturstrateg Johnny Olofsson överlämnade diplom för den lokala segern i den nationella skolutmaningen "Gå och cykla till skolan".

- Det här är jättekul, kommenterade Emil Karlsson och avslöjade att han bor så nära skolan att han kan gå eller cykla varje dag. Många elever får ibland skjuts av sina föräldrar - men i och med utmaningen har de valt att gå istället.

Adina däremot bor inne i skogen ganska långt från skolan - så för henne är det buss eller cykel som gäller.

- På vintern åker jag buss men på sommaren cyklar jag gärna, avslöjar hon.

- Aktuell forskning visar starka samband mellan hur barn tar sig till och från skolan och deras prestationer och koncentrationsförmåga. Vi hoppas att alla som deltar i utmaningen upptäcker att de kan förbättra hälsan, spara pengar och bidra till en bättre miljö genom att lämna bilen hemma, säger Jennie Palmberg.

Skolutmaningen "Gå och cykla till skolan"


"Gå och cykla till skolan" är en tävling för barn från förskolan upp till sjätte klass. Skolan väljer ut två veckor där man samlar in så många resepoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till skolan. Totalt deltog närmare 34 000 elever och lärare runt om i landet i utmaningen 2012. Tillsammans har dessa superhjältar gått och cyklat motsvarande sex varv runt jorden och bidragit till att minska koldioxidutsläpp med 52 988 kilo!

Deltagande skolor tävlade om priser på sammanlagt 40 000 kr. Ett stort grattis till vinnaren i årets nationella utmaning: Stenbergaskolan i Ljusne. Söderhamns kommun delar nu ut lokala priser till tre andra skolor som lyckats bra: Östra skolan, Faxeskolan och Stugsunds skola. Alla fyra skolorna får också diplom från kommunen.

"Gå och cykla till skolan" arrangeras av Nationellt centrum för främjande av god hälsa hos barn och ungdom (NCFF). Utmaningen ingick i den nationella uppmärksamhetsveckan "Ett friskare Sverige" i oktober 2012.

Skolutmaningen inspirerar varje år tusentals elever, pedagoger och föräldrar till en hälsosammare vardag.

Stenbergaskolan i Söderhamns kommun vann 15 000 kronorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2013-03-25

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter