Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Provborrning med Deep Diver 1

Deep Diver 1

Deep Diver 1 på väg ut mot provborrningsområdet.

Förberedelserna för vindkraftsparken på Storgrundet i Söderhamns skärgård fortsätter. Just nu är företaget WPD på plats med fartyget Deep Diver 1 i Söderhamn för att genomföra provtagningar av havsbotten.
Deep Diver 1
Efter att ha ägnat två dagar till förberedelser vid Långrörs hamn är fartyget Deep Diver 1 nu ute till havs och genomför provborrningar av havsbotten i projekteringsområdet för vindkraftsparken.

- Det känns väldigt bra att vi är ett steg närmare förverkligandet av norra Europas första havsbaserade vindkraftspark, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (s).

Fartyget är en sk Jack-up plattform och är fullt utrustad med personal och borrutrustning. När den kommer till undersökningsområdet skjuts den upp på stödben för att kunna genomföra undersökningar på ett säkert sätt.

Vid borrningarna kommer man att ta upp borrkärnor och dessa sedimentprov ska ge information om grundens densitet och egenskaper. Dessutom kommer man p ånågra platser genomföra sk CPT:S (Cone Penetration Test). Utifrån denna information kan man dra slutsatser om sjöbottnens bärighet. Dessa geotekniska provborrningar är oerhört viktiga för att kunna föra projektet vidare.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2012-08-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter