Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Vanlig groda

Foto: Hans-Ivar Ivarsson

Rapportera i grodappen

Lite sömndruckna och stela kan vi under vår och höst se grodor korsa våra vägar. Tyvärr är det många av dem som aldrig kommer över vägen. Rapportera in grodornas övergångsställen i grodappen.

Det här vill Naturskyddsföreningen och Artdatabanken göra något åt. 2014 var ”Grodans år”, med kampanj för att uppmärksamma svenska groddjur och informera om biologi, ekologi, hot och åtgärder. Därför togs mobilappen Grodguiden fram.

I Grodguiden kan du rapportera fynd av groddjur till Artportalen. I Söderhamn rapporterades i fjol om paddor och salamandrar över hela vägen i Östansjö, många var tyvärr påkörda.

Genom att rapportera in ”övergångsställen” mellan grodornas/paddornas vår- och höstvandringar mellan lekdammar och vintervisten kan åtgärder göras. Många kommuner har lagt trummor under vägen och "stängslat av" vägkanterna så att grodorna kan ta sig förbi vägen med livet i behåll.

Läs mer om Grodguiden och kampanjen på: http://www.naturskyddsforeningen.se/kvacklänk till annan webbplats

Kultur & samhällsserviceförvaltningen
Västra Storgatan 16-18
Skicka e-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-11-03

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter