Systrarna Söderström kastar loss på Albertina: ”Vilket engagemang!”

Kvinna vid restaurang.

Anna Söderström och systern Malin Söderström är de nya krögarna i restaurang Albertina. Båda är välbekanta med Söderhamns skärgård och har anknytning till både Skärså och Prästgrundet.

Malin och Anna Söderström laddar för den första sommaren som krögare i restaurang Albertina. De lovar att gästerna kommer att känna igen sig och kanske också märka några stänk av Söderström-kryddade idéer.

Premiärdagen i restaurang Albertina bara ett par månader bort. Hantverkare hastar fram där serveringspersonal senare kommer kryssa runt för att skeppa ut klassiska fiskrätter. Anna Söderström, som tagit över restaurangen tillsammans med sin syster Malin Söderström, står mitt i allt och ser fram emot att kasta loss den 17 maj.

- Spännande! Det blir några små nyheter till i sommar, men inga stora. Jag vet att folk är oroliga över förändringar, men det kommer att bli samma koncept, säger Anna Söderström.

Många hejarop

Systrarna, som tillbringar somrarna i Skärså och Söderhamns skärgård sedan barnsben, har insett att många är nyfikna på vad som väntar med ny drift.

- Vi är överrumplade och helt mållösa. Vilket stöd och engagemang från de mest oväntade håll och alla som vi pratat med här i Skärså är positiva och det känns jätteroligt, säger Anna Söderström.

Kvinna promenerar i skärgårdsmiljö.

Anna Söderström lovar att gästerna kommer att känna igen sig på Albertina. Men några nya idéer finns förstås för en av Söderhamns kommuns största turistmagneter.

Albertina ligger nästan granne med den nyligen framlidne pappans hus mitt i fiskeläget. Mamma har sin släkt på Prästgrundet, också det välbekant mark. Skärgårdsanknytningen är total, konstaterar Anna Söderström. När möjligheten kom att ta över restaurangen i familjeparadiset var det nu eller aldrig för systrarna Söderström.

- Albertina har alltid funnits i våra hjärtan. Vi sprang ju runt här redan på den tiden då tanterna satt här och gjorde lökströmming. Så beslutet att ta över kommer verkligen från hjärtat. Skärså är sommar för oss, det gör det här extra roligt.

Högtyck i sommar

Framöver lär det bli rejäl puls på systrarnas hjärtan. Restaurangen är ett givet turistmål i Söderhamns kommun, en magnet som kan locka tusen besökare under en dag under högsäsong. Anna Söderström ser fram emot vad som väntar. Hon kommer närmast från ett arbete med inredning inom IKEA, medan Malin är en av Sveriges mest kända kockar med sex enheter i sin koncern.

Det känns jättespännande att se vad sommaren kan ge

Ingen kan påstå att de hade luckor i kalendern, men möjligheten att göra något tillsammans vägde tyngre är tryggheten.

- Visst är det lite läskigt att kasta sig ut. Men vi försöker alltid att få så mycket tid tillsammans som möjligt i Skärså. Nu kommer vi att kunna vara det, inte lediga men ändå. Det känns jättespännande att se vad sommaren kan ge. Sedan är det förstås så att vår ambition är långsiktig, säger Anna Söderström.

Kvinna vid fönster.

Från ett fönster i den framlidne pappans hus mitt i fiskeläget tittar Anna Söderström ut över välbekant skärgårdsmiljö. När chansen att ta över Albertina kom föddes också möjligheten att göra något ihop med systern Malin.

För att skaffa kunskap i en helt ny bransch ser Anna till att ”gå som prao” i Malins restauranger Stockholm. Anna är den som kommer att vara på plats mest i Skärså, Malin kommer att vara på plats när schemat tillåter. Bitarna börjar falla på plats även med övrig personal, när det gäller kökspersonal finns fortfarande läge för den som vill mönstra på.

- Jag tror att den största utmaningen blir att hålla det tempo som de haft tidigare. Vi har lite idéer runt det också, som vi hoppas kommer att fungera, säger Anna Söderström.

Fem snabba frågor

1. Om vi säger Skärså, vad tänker du då?

- Å, för mig är det frihet, ledighet, sommar och gemenskap. Så kanske det blir nu också men på ett annat sätt.

2. Företagande handlar ju till viss del om att våga – hur hittar du modet?

- Just med Albertina så har jag tryggheten i Malin, jag hade inte vågat detta ensam.

3. Ni är ju syskon, hur kompletterar ni varandra?

- Malin är organiserad, beslutsam, enkel och snabb. Jag är mer utåtriktad, jag älskar människor och det kan bra i det här.

4. Du har jobbat som frisör och som inredare bland annat, vad tar du med dig från det in i Albertina?

- Man måste nog tänka lika vilken bransch det än är. Engagemang är viktigt, när jag går in i något så känner jag engagemang, i livet och i stort.

5. Vem lagar egentligen maten när du umgås med Malin?

- Det gör vi tillsammans. Vi har båda respektive som också är extremt duktiga på mat. Så det blir blandat, Malin är också väldigt duktig på att delegera.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 april 2019

Kontakta oss på Faxepark

Stationshuset
Södra Hamngatan 50

Hans-Göran Karlsson
Näringslivschef
Tel: 0270-751 08
E-post: hans-goran.karlsson@soderhamn.se

Jan Brandberg
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-756 67
E-post: jan.brandberg@soderhamn.se

Bitti Alvin Lehmann
Näringslivsutvecklare och Projektledare SARURE
Tel: 0270-759 74
E-post: bitti.alvinlehmann@soderhamn.se

Ingrid Nyström
Näringslivsutvecklare
Tel: 0270-752 14
E-post:
ingrid.nystrom@soderhamn.se

Steven Pettersson
Projektledare
Tel: 0270-750 64
E-post:
steven.pettersson@soderhamn.se

Faxepark logo

Kontakt Söderhamn Kommun

Kundtjänst och telefonväxel
Telefon: 0270-750 00
E-post: kundtjanst@soderhamn.se

Postadress:
Söderhamns kommun
826 80 Söderhamn