Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Siken skyddas längs kusten i Gävleborg och Uppland

För att skydda sikbestånden — och i förlängningen stärka artrikedomen i havsmiljön — har Havs- och vattenmyndigheten infört restriktioner för fisket i områden i södra Bottenhavet, med start den 15 oktober 2011.

 Havs- och vattenmyndighetens beslut är utformat i två delar:
En första del av beslutet innebär att kusten i Gävleborg, samt kusten i kommunerna Älvkarleby och Tierp, fredas från fiske med mängdfångande redskap. Förbudet gäller från fastlandets strandlinje och fyra nautiska mil (cirka 7,4 km) ut i havet under en period mellan den 15:e oktober och den 30:e november. Handredskapsfiske är tillåtet under perioden, men sik som fångas skall släppas tillbaka. Dessa restriktioner har införts för att råda under fem år. Se aktuellt omtråde på bild 1.

En andra del av beslutet innebär fiskeförbud i Söderhamns skärgård inom ett område som omsluter Storjungfrun, Storgrundet, Tupparna, och delar av ögruppen Kalvhararna. Inom området råder totalt fiskeförbud, med undantag för handredskapsfiske från land under månaderna juni, juli och augusti. Till skillnad mot den lekfredning som beskrivs i stycket ovan, rådet detta fiskeförbud året runt. Fiskeförbudet inom området har av Havs-och vattenmyndigheten införts för att råda under fem år.
Se aktuellt område på bild 2. 

Fiskeförbud

Bild 1. Höstfiskeförbud råder inom den gråmarkerade zonen

Fiskeförbud

Bild 2. Totalt fiskeförbud råder inom område inringat av svart linje

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60

Granskad/Uppdaterad: 2018-02-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter