Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Årets kulturarbetare i Söderhamn

Söderhamn är bra på kultur.
Många är duktiga, eller rent av bäst.
Årets kulturpristagare och kulturstipendiater ungdom profilerar sig starkt lokalt, nationellt och internationellt.
När Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden hade sitt sammanträde i måndags blev det som lilla julafton.
Ledamöterna satt stilla och spända av förväntan när kultur- och konstansvarige tog fram sin önskelista till belöning.
Ingen blev besviken. Malin Rönström och hennes kompisar i juryn: Anna Lindqvist, Xenia Hildén och Jan-Erik Berger hade bara lysande namn att presentera.

Årets kulturpristagare:
Hans butik är ett "fönster mot konsten" med såväl lokala som nationella och internationella verk. Han är konstnärernas mentor och som kund får du god rådgivning i både konstinköp och inramningar. Hos honom kan du "titta in" med en konstfråga som han med sin pedagogiska talang utreder tålmodigt.
 
Stefan Svensson driver "Glas och ram" sedan 30 år och är en betydelsefull nyckelperson vad gäller konstlivet i Söderhamns kommun, därför tilldelas han 2010 års Kulturpris på 30 000 kr.

Årets Kulturstipendiat (er) ungdom 2010:
 
En extraordinärt begåvad scenkonstnär med en varm, positiv och humoristisk personlighet. Med en stark och genuin musikalitet, estetik och scenisk utstrålning lämnar hon ingen oberörd.
När hon under hösten 2010 fick rollen som Hilda Wangel i Stadsteaterns uppsättning av Ibsens pjäs Byggmästare solness skrev Dagens Nyheter så här:
"Häpnadsväckande Ida Engvoll gör Hilda Wangel till ett naturbarn med en auktoritet utan like."
Därför tilldelas Ida Engvoll från Stråtjära Kulturstipendiet Ungdom 2010 på 10 000 kr.

Ida Engvoll


Och...

Med en fantastisk begåvning och många ärofyllda och utmanande sångaruppdrag bakom sig, både i Sverige och utomlands, återkommer och framträder denne unge man regelbundet i Söderhamn med omnejd. Med sin distinkta tenor har han bland annat sjungit solostycken i Bach´s Magnificat, Händel´s Messias, Mozart´s Mässa i C-dur och Requiem för att nämna några få.
 
Som första uppdrag efter fyra års studier på Birmingham Conservatoire har Mikael Onelius blivit tilldelad en av huvudrollerna i operan Pirates of Penzance i Oxford.Därför tilldelas Mikael Onelius från Söderhamn  Kulturstipendiet Ungdom 2010 på 10 000 kr.

Mikael Onelius

Nämnden tog givetvis KUS-förvaltningens förslag. Och det med stolthet:
- Tänk vad duktiga vi är i Söderhamn på att fostra kulturpersonligheter. Det är ju helt fantastiskt, tyckte ordförande Magnus Svensson ( c)

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2010-11-30

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter