Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Dammen

En sagovärld nära dig på skogen

Välkommen till Lennart Plahns sagovärld. Mitt i naturen, nära oss. Det är en upplevelse att möta plywoodarbetarens livsverk på skogen. Så annorlunda och spännande. En kontrast till intrycken vi får i det civiliserade samhället.

Lennart Plahn (1924-2009) tillbringade nästan all sin lediga tid – när han inte arbetade på Plywoodfabriken i Ljusne – i stugan nordväst om sjön Norrbränningen.
Redan vid 15 års ålder hittade Lennart stugan som han sedan med skogsbolagets goda minne fick använda livet ut. Där skapade Lennart sin egen sagovärld.
Tillsammans med djur, fiskar och fåglar och med ett stort mått humor, värme och fantasi skapade han denna värld befolkad av skulpturer av träknotor, stubbar, stockar och stenar. Med cykel, båt och till fots tog sig Lennart från Ljusne till Gullgruva. Allt material till stugan tog han den vägen.
Lennart Plahn skapade ofattbart mycket av det naturen har att ge.

En del av hans konst visades på Söderhamns museum 13 juni-16 augusti 2015. Men här nedan kan ni ta del av bilder från hans livsverk i skogen.

I den här stugan bodde Lennart Plahn när han byggde sitt livsverk i skogen

Naturskyddsföreningens ordförande Bengt Sundström lärde känna Lennart Plahn och har mycket att berätta om sagovärlden i närheten av Norrbränningen.

Vårkragen står i blom

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Mer information om Lennart plan:

http://www.hjalm.org/plahn/länk till annan webbplats

Granskad/Uppdaterad: 2016-03-29

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter