Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Rganhild Sandelius Brodows utsmyckning av järnvägsviadukten

Gatans rum - Konst för dig dygnet om året runt

Var med och gör något kul av platsen under gamla järnvägsviadukten. Tillsammans fortsätter vi fylla Gatans rum med ljus och liv 2017.

Gatans rum är en interkulturell mötesplats mitt i kulturhistorien. En plats för färg, form och ljus. En plats där du kan vara med och skapa. Det händer nu – i Gatans rum!

- Gatans rum är tänkt som en attraktiv interkulturell mötesplats i stadens historiska miljö. Här blandas nya berättelser, fördjupad kunskap om färg och form med interaktiva ljuslekar som uppmanar till deltagande och rörlighet för kropp och hjärna, berättar konstnären Ragnhild Sandelius Brodow som är idégivare till projektet.  

Gatans rum

Gatans rum är del i det större projektet Kulturstråk Järnvägsviadukten och finansieras av medel från Kulturmiljonen och Kultur och fritid, Söderhamns kommun.

Under våren och sommaren 2017 kommer projektet fortsätta med en hel del aktiviteter. Om du är nyfiken, vill veta mer eller delta i aktiviteterna, hör gärna av dig!

Kommunen och Söderhamns konstförening samarbetar med konstnären och initiativtagaren Ragnhild Sandelius Brodow i projektet Gatans rum, under Järnvägsviadukten vid Rådhustorget.

Sommaren 2016 pågick kreativa workshops där barn, unga och gamla samlades för att skapa skulpturer i sten, måla graffiti, spela musik och mycket annat. 

Järnvägsviaduktens potential

Järnvägsviadukten är kulturskyddad sedan år 2006 och går som ett minne av en annan tid tvärs igenom Söderhamns stadskärna. Ett stycke industrihistoria som knyter ihop flera kulturmiljöer; Söderhamns Stadsmuseum, Kvarnen, Rådhustorget, staden på Öster med Fiskarmuseet och slutligen Faxeholmen i öster.

Järnvägsviadukten och gamla järnvägen är ett populärt stråk för att cykla eller promenerera på ovansidan, men ganska mörk och ogästvänlig på undersidan.

Gatans rum ska bli en ny mötesplats; ljussatt för ökad trygghet och tillgänglighet, lätt att nå för människor med funktionshinder, gratis och öppen dygnet runt hela året. En plats där kulturupplevelse och möjlighet att själv uttrycka sig flyttas ut från institutionen in i stadsrummet där människor befinner sig.

 - Platsen är till för alla som vill, oavsett ålder eller ursprung. Jag tror att det här kan bli en etablerad mötesplats för kreativitet. Och kanske sta'ns nya picknickplats? fortsätter Ragnhild Sandelius Brodow.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Kontakt

Malin Rönström
Kultur- och konstansvarig Söderhamns kommun
0270-756 73 malin.ronstrom@soderhamn.se

Ragnhild Sandelius Brodow
konstnär och intiativtagare
070-787 19 32 
ragnhild.brodow@gmail.com 

Granskad/Uppdaterad: 2017-09-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter