Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Inger Perssons konst något extra

Sommarutställningen på Söderhamns stadsmuseum är invigd.
Inger Perssons keramik väcker känslor:
- Känn er stolta, Söderhamnare! Det Inger gjort är stort, vackert och vida känt, sa kommunens kultur- och konstansvarige Susanne Eriksson i sitt invigningstal.
Söderhamn har fostrat många kändisar genom åren. Nathan Söderblom, Jan Johansson och Barbro Sedwall är några fina exempel.
Vi kan lägga till Inger Persson.
En mästare inom sitt gebit. Keramik!
Vernissagen vittnar om att Inger från Lervik i Sandarne har en sällsynt förmåga för form och design.
- Inger har i årtionden levererat konst som beundrats av många och stora aktörer, berättar Susanne Eriksson i sin spännande introduktion till utställningen "Poppigt & personligt" Keramikern Inger Persson arbetade under 26 år i två perioder på Rörstrand. På 1960-talet var hon fabrikens kontakt med samtidens ungdomskultur och hon ympade in varm krukmakarkänsla i företagets profil.
Inger Persson har även formgivit för Knabstrups industri i Danmark och glasbruk i Frankrike.
Ateljéarbetet vid drejskivan utvecklades med tiden till industrianpassad design för popålderns färgstarka hem.
- Inger Perssons färger och formgivning är retromodernt på hög nivå, säger Susanne Eriksson om sommarens begivenhet på stadsmuseet i Söderhamn.
Utställningen finns att se mellan 20 maj-21 augusti och är ett samarrangemang av Söderhamns kommuns Kultur- och fritidsavdelning, Söderhamns museum, Sandarne kulturhistoriska förening, KULT.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2011-06-05

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter