Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Jan Johanssonkonsert med Ann-Sofi Söderqvists orkester

På söndag kväll delas 2011 års stipendium ut från Jan Johanssons minnesfond i samband med en konsert med Ann-Sofie Söderqvists orkester. Årets stipendiemottagare är Bengt "Beche" Berger.

Ann-Sofi Söderqvists orkester


Lena Swanberg - sång
Ann-Sofi Söderqvist - trumpet, arr
Robert Nordmark - tenorsax
Amedeo Nicoletti - gitarr
Harald Svensson - keybord
Pär-Ola Landin - bas
Robert Ikiz — trummor

Välkomna till en jazzig kväll i Söderhamn!
Söderhamns teater söndag 11 september kl. 16.00
Biljetter 150 kr, förköp Söderhamns stadsbibliotek

2011-års Jan Johansson-stipendiat

Jazzmusikern Jan Johansson växte upp i Söderhamn och inledde här sin musikaliska bana som pianist i Gunnar Hammarlunds orkester. Efter Jan Johanssons tragiska bortgång 1968, inrättades en minnesfond i hans namn, vars stipendium sedan dess med något undantag delats ut i Söderhamn.

 I stipendiefondens styrelse sitter representanter från Svenska Musikerförbundet, Teaterförbundet, SAMI, Föreningen Sveriges Jazzmusiker samt Svenska gruppen av IFPI. Söderhamns Jazzklubb har en adjungerad ledamot vid det sammanträde, då beslut om stipendiat fattas.

 Stipendiet har under åren gått till skilda musiker med inriktningar som på olika sätt kan knytas till Jan Johansson. Exempel: Arne Domnerus, Rune Gustafsson, Georg Riedel, Monica Zetterlund, Egil Johansen, Thomas Jutterström, Kjell Öhman, Mats Öberg, Esbjörn Svensson och senast
Ann-Sofi Söderqvist.

 Bengt " Beche" Berger har erhållit årets Jan Johanssonstipendium.

Motivering:
Bengt Berger har tilldelats Jan Johanssons stipendium. Att kalla honom för trumslagare eller slagverkare är alldeles för lite. Bengt Berger är en skapare av sammanhang, sociala riter som föder ny musik. Han har sitt ursprung i de experimenterande mönster av etnisk mångfald, som jazzen skapade under 60-talet. Men för honom blev inte detta bara ett undersökande av rytmiska mönster. För Bengt Berger har alltid människan kommit före instrumentalisten. Därför reste han ner till Ghana eller till Indien, fann lokala mästare, just för att sätta sig ner och uppleva tillsammans. Han började med gruppen Arbete Och Fritid, därefter Rena Rama och fortsatte så att dansa sig igenom några årtionden fram till den energi och livsglädje han fortfarande representerar idag. Tablas, xylofon eller ett vanligt trumset hör alla till hans sociala nätverk.

Bakgrund:
Bengt Berger är född i Stockholm 1942. Hans resor i Afrika och Indien har tagit fram lokala traditioner och visat oss en rik musikalisk verklighet. Jazzgruppen Rena Rama kom att bli en experimentverkstad för några av våra bästa musiker, och utforskandet har Bengt Berger fortsatt på flera olika sätt, bland annat med gruppen Beches Brew.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2011-09-09

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter