Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Jan Johanssonstipendiet till Martin Sjöstedt

Martin Sjöstedt får årets Jan Johanssonstipendium. Martin Sjöstedt är en av våra mest anlitade basister och pianister. Han har turnerat över hela världen med egna grupper och medverkat i många internationella sammanhang av högsta klass.
Marti Sjöstedt

Marti Sjöstedt

Motivering


"Jan Johanssonstipendiet 2013 tilldelas en musiker med en enastående förmåga att absorbera kunskaper och levandegöra jazzens väsen med olika medel.

Inte nog med att Uppsalasonen Martin Sjöstedt spelar både bas och piano på absolut högsta nivå i landet. Han har också profilerat sig som kompositör och arrangör med ett lika genommusikaliskt handlag oavsett om han transkriberar Marty Paich för dektett eller skriver originalmusik för ett helt storband.

Precis som Jan Johansson före honom är Martin Sjöstedt musiker i såväl själ och hjärta som ut i fingerspetsarna."  

(Johannes Cornell, för Jan Johanssons Minnesfond)

Bakgrund


Martin Sjöstedt inledde som ung sin bana vid pianot men då en vän till familjen lånade ut en kontrabas, väcktes ett nytt intresse. Att det var jazz från första stund berodde mycket på faderns  stora kärlek till musikformen men också med tidiga möten med jazzens storheter i Uppsala såsom Bosse Broberg, Gösta Rundqvist och Claes Janson för att nämna några.

De gav tidigt Martin en chans att verka professionellt som bassist, redan vid 15 års ålder, runt om i landet på festivaler och klubbar. Senare började han på Musikhögskolan i Stockholm, där han genast etablerade sig på jazzscenen vilket medförde att studierna snabbt avslutades.

Martin är idag en av landets mest anlitade basister och pianister och har under flera år turnerat över hela världen med sina egna grupper men även medverkat i oräkneliga internationella sammanhang av högsta klass.

Första skivan "Mondeo" med bl. andra tenoristen Magnus Lindgren, släpptes på skivbolaget Sittel 2002 och blev snabbt en favorit hos både kritiker och publik. Han har släppt 4 skivor i eget namn. 2 som basist och 2 som pianist och är högaktuell i år med originalmusik inspelad av Stockholm Jazz Orchestra, som innehåller gräddan av svensk jazzelit.

Skivan beräknas släppas 21 Sept. med konserter runt om i landet. Se webbplatsen http://martinsjostedt.com länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterför mer information om projektet.

Jan Johanssonstipendiet


Jazzmusikern Jan Johansson växte upp i Söderhamn och inledde här sin musikaliska bana som pianist i Gunnar Hammarlunds orkester. Efter Jan Johanssons tragiska bortgång 1968, inrättades en minnesfond i hans namn, vars stipendium sedan dess med något undantag delats ut i Söderhamn.

I stipendiefondens styrelse sitter representanter från Svenska Musikerförbundet,  SAMI, Föreningen Sveriges Jazzmusiker samt Svenska gruppen av IFPI. Söderhamns Jazzklubb har en adjungerad ledamot vid det sammanträde, då beslut om stipendiat fattas.

Stipendiet har under åren gått till skilda musiker med inriktningar som på olika sätt kan knytas till Jan Johansson. Exempel: Arne Domnerus, Rune Gustafsson, Georg Riedel, Monica Zetterlund, Egil Johansen, Thomas Jutterström, Kjell Öhman, Mats Öberg, Esbjörn Svensson, Ann-Sofi Söderqvist, Bengt Berger och senast Merit Hemmingson

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2013-05-28

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter