Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Merit fick Jan Johansson stipendiet

Bengt Berger med bandet Beches Brew Big gav en bejublad konsert och Merit Hemmingson fick motta 2012 års Jan Johansson stipendie. I söndags var det jazz för hela slanten på Söderhamns stadsteater.
Som brukligt är det fjolårets stipendiat som bjuder publiken på örongodis i Jan Johanssons anda.
Bengt Berger och Beches Brew Big gjorde ingen besviken.
Det blev en konsert som heter duga med bland annat toner från Ghana.

Jan Johansson-stipendiet delades ut av minnesfondens sekreterare Stellan Ljung och Söderhamns kultur- och fritidschef Anders Uddén överlämnade ett smycke "Alirs öga" i silver.

Merit Hemingsson var på plats och tog emot stipendiet på 25 000 kronor. Hon hängde också på sig smycket direkt på scenen.

Juryns motivering lyder:
"Merit Hemmingson har med sin ordlösa sång i samklang med sitt orgelspel på ett mycket personligt sätt utforskat och tolkat stora delar av den svenska folkmusikskatten"

I ett kommande album, som snart är klart, tolkar Merit Hemmingson Jan Johanssons musik.
Jazzen har alltid legat henne varmt om hjärtat. Redan i mitten av 1950-talet spelade Merit piano i olika jazzinfluerade dansorkestrar i Jämtland och har sedan tidigt 60-tal varit en rikskänd organist, kompositör och sångerska som lett otaliga orkestrar som i synnerhet lyft fram svensk folkmusik.

Totalt har Merit gett ut 19 album, varav det tjugonde alltså blir en tolkning av Jan Johanssons musik. Hennes mest kända enskilda inspelning är förmodligen Gammal Jämtländsk brudmarsch ur albumet Huvva.

 

 

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2012-09-17

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter