Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Skulpturer

Skulpturer skön konst vid Stenö Havsbad

Konstnären i honom vet inga gränser.
Det finns inga staket.
- Jag lever mina drömmar, säger Sandarnebördiga Kent Wahlbeck som ställer ut Skulpturer vid Stenö Havsbad.
Tillbaka till rötterna, tillbaka till sin barndoms stad, tillbaka till något nytt och spännande.

Kent Wahlbeck var popmusikern som gjorde sig ett namn i Söderhamnsbandet Fire på 1960-talet.
- En spännande tid, men jag hade inte något bra gehör, så jag bytte musiken mot studier i konsthistoria i Uppsala, berättar den numera professionella konstnären med egen ateljé i Rasbo.

Kent Wahlbeck föddes på Lötbäcken i Sandarne, bara ett par kilometer från Stenö Havsbad där han sprang omkring barfota i sanden som lite grabb. Nu är han tillbaka vid sin rötter.
Och det känns annorlunda nu jämfört med för några år sedan:
- Söderhamn är på gång. Jag känner det. Numera är det kul att åka upp hit. Det sprids en framtidstro, det händer en massa saker och man kan till och med få ett ja som konstnär. Det fanns en tid då ordet nej, nej, nej var mer regel än undantag. Kent Wahlbecks utställning består av tio skulpturer som placerats ut i olika grupper vid Stenö Havsbad. Ett av konstverken i Cortenstål heter Kören!
- Det är livets musik, skrattar Kent. En av figurerna står för kampsång. En direkt association till upptågen i Sandarne på 1930-talet då träindustriarbetarna skanderade för högre löner.
Utställningen kom på tal när Kent mötte eldsjälen Rolf Eriksson på en begravning. Deras gemensamma nämnare var Sandarne och de båda visionärerna började smida planer. Nu står utställningen Skulpturer på plats. Det kan blir mer med tiden. En konstpark, kanske. Utställningen invigs 28 juni i samband med att Stenö Brygga invigs med pompa och ståt. Men då är Lötbäckens stolthet ute i världen och far:
- New York!
I sin egen bok skriver Kent: "Jag vill alltid utvecklas, hitta nya uttryck och lära känna mig bättre..."

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2012-06-15

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter