Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Tavla av Johnny Millar skänkt som gåva till Rådhuset

Rådhuset i Söderhamn har fått en oväntad men uppskattad gåva. En tavla föreställande Rådhuset målad av konstnären Johnny Millar. Tavlan skänktes av Agneta Hedblom.
Det var ett glatt kommunalråd och kommunchef som mottog den vackra gåvan på fredagsförmiddagen.

Tavlan målad av Johnny Millar föreställer Rådhuset och husen runt omkring i kvarteret och i bakgrunden ser man de blånande bergen. Tavlan är inte daterad men bör vara målad runt 1880-1890 och föreställer Rådhuset efter återinvigning 1878.

Millar var under en tid elev hos Albert Blombergsson, så vissa likheter i bildspråket kan ses.

Agneta Hedblom som nu skänker tavlan vet mycket om både tavlans historia och konstnären.

Tavlan har tidigare ägts av Stadshottellsägaren Emil Nilsson och efter honom hans son Källarmästare Torkel Fuhre, som på sin tid drev både stadshotellet i Söderhamn och i Hudiksvall.

- Det känns som att det är här den hör hemma, säger en glad Agneta när hon ser tavlan uphängd på väggen i Rådhuset utan för kommunalrådet rum.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Fakta om Johnny Millar


Johnny Millar, född som Johan Adolf Melin 10 juli 1855 i Södra Ving, Västergötland, på Töve Mellangård, död i Smedby, nära Kalmar 1939, var en svensk bildkonstnär. Johnny Millar var från början hans artistnamn, men senare antogs namnet Millar som familjenamn.
Han antogs 1875 som elev vid Konstakademien. Där studerade han fram till 1881 och hade som studiekamrater bl a Jenny Nyström, Anders Zorn och Bruno Liljefors.
Han lär även ha varit elev hos Blombergsson, därav vissa likheter i bildspråket.
Efter studierna kom han att bo på många orter både i Norge och Sverige. Och överallt har han lämnat mer eller mindre kända målningar efter sig.
Källa: Wikipedia

Granskad/Uppdaterad: 2012-10-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter