Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Båt

Båtlivet är toppen i Söderhamn

Söderhamns topplacering bland landets båtkommuner mottogs med glädje och entusiasm längs Jungfrukusten.  
I Sandarne båtklubb, med 450 medlemmar, applåderar ordförande Christer Björs den stora framgången:
- Kommunen är offensiv och gör allt för att vi ska ha en attraktiv skärgård med ett levande båtliv och gästhamnar. 

Dagen efter det att Sweboat offentliggjort resultatet av sin undersökning där man jämfört förutsättningarna för båtliv i svenska kommuner är humöret på topp hos såväl kommunen som båtfolket.

- Jätteroligt! En bekräftelse på att vi tillsammans med båtfolket drivs av att utveckla något bra till att bli ännu bättre, säger planeringschef Ingemar Olofsson.

- Vi var sexa för två år sedan och tvåa den här gången. Vi har tagit ytterligare ett kliv. Och vi kan säkert ta ett steg till. När vi i klubben svarade på Sweboats frågor var det två av dem som vi inte kunde kryssa i. Vi saknar båtbottentvätt och spolplatta, säger Christer Björs.

Båtbottentvätten och en utveckling av gästhamnen i Sandarne med 251 kajplatser är det närmaste målet.  Båtklubben har själv tagit fram en idéskiss och med kommunen som bollplank förs redan en dialog om vilka interna och externa bidrag som kan sökas:
- Vi sätter stort pris på det samarbete vi har med kommunen. Ingen motarbetar oss. Vi drar åt samma håll i en positiv anda, berömmer Christer Björs.

Möte

Söderhamns kommun och Sandarne båtklubb har en bra dialog på sina möten.

Sandarne båtklubb har hög status. I gästhamnsguiden noteras 19 av 20 möjliga stjärnor. Den ideella föreningen som bildades 1957 har med åren byggt upp en anläggning som med all önskvärd tydlighet  lever upp till kraven som båtfolket ställer på en gästhamn. Det gäller till exempel service, information, bränslestation och latrintömning.

Christer Björs berättar att gäster som anländer från när och fjärran är nöjda: -  Alla är nöjda och glada. Kan vi bara få till den där båtbottentvätten så är vi i hamn, skrattar Christer Björs innan han sätter sig i möte med kommunen för att diskutera bryggor och båtbottentvätt. Kultur- och fritidschefen Anders Uddén säger att kommunens toppresultat är en effekt av ett långsiktigt och idogt lagarbete mellan föreningslivet, näringslivet och kommunen:
- Samarbetet är nyckeln till att vi sticker ut och lyckas. Vi har många kommuner i landet som har ett bra båtliv vid hav och insjöar. Söderhamn, Strömstad och Västerås utmärker sig extra, vilket är ett strålande betyg till oss.
Enligt Uddén blir den direkta konsekvensen av Söderhamns framgång att attraktionsvärdet för kustens och skärgårdens tillgångar ökar.
- Kvalitetsstämpeln sitter som en smäck i fören när vi kryssar vidare i vår gemensamma strävan att öka besöksnäringen och åstadkomma tillväxt i hela kommunen.  Som en högklassig båtkommun kan vi lättare marknadsföra oss och jobba med turism.

På sträckan Vallvik-Söderhamn finns faktiskt sex aktiva båtklubbar  med över tusen kajplatser. Förutom Sandarne Båtklubb har vi Stenö Båtklubb, Vallviks Båtklubb, Ljusne Ala Båtklubb, Söderhamns Segelsällsällskap och Söderhamns Motorbåtsklubb.

- Det är ingen tvekan om att vi surfar på en skärgårdsvåg där våra satsningar på Enskär, Rönnskär och Storjungfrun ligger helt rätt i tiden. Jag ser framtiden an med optimism och glädje. Ett bra och aktivt båtliv är grunden för att vi ska lyckas. Och där är vi nu, konstaterar Ingemar Olofsson.

Båtbrygga

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Välkommen till Söderhamns skärgård!

Söderhamns skärgård

Granskad/Uppdaterad: 2014-09-03

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter