Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Bordtennisens moderna fader prisas 6 juni

Som grundare till SUIF är han utan tvekan den moderna bordtennisens fader i Söderhamn. Och lika odiskutabelt är Gösta Lööf, 85, den första som Kultur- och fritidsnämnden tilldelar det nya hedersomnämnandet för sin livsgärning inom idrotten.

Det blir en alldeles speciell nationaldag den 6 juni för Gösta Lööf. Då får han kliva fram på scenen i Stadsparken och ta emot en välförtjänt belöning för sitt idrottsledarskap som pågått i hela sex åttionden.
Bordtennisen har varit en mycket stor del av Göstas liv.
Det började i en källarvåning på gamla anrika Centralhotellet i Söderhamn 1943, mitt under andra världskriget.  Då jobbade han som springpojke på Stadshotellet och hade överskottsenergi.
- På rasterna kutade jag över till CH och lirade pingis med kypare och personal. Det var jätteroligt, redan då. Jag fick den rätta känslan för sporten, skrattar bollälskaren Gösta Lööf som inledningsvis i karriären var en duktig spelare och representerade Söderhamns BTK.
Framgångar skördades i norrländska division 2, men plötsligt stod Gösta ensam kvar som ville tävlingsspela i Söderhamn:
                            Tog rälsbussen till Bollnäs
- Då gick jag över till Bollnäsklubben IK Kometen och pendlade fram och tillbaka med rälsbuss. En tur- och returbiljett kostade 9,60 kr.
1960, alltså för 56 år sedan, var Gösta Lööf med om att bilda landets mest stabila elitserieklubb – Söderhamns Ungdomsgårds IF.
- Det var Morgan Anderberg, Staffan Söderlund, Evert Roos och Ove Hesseldahl som utgjorde den första styrelsen. Vi hade ett tydligt mål med SUIF, att bli lika bra som de andra hälsingeklubbarna i Bollnäs, Norrfjärden och Färila. När elitserien startar i höst är det 40:e året på raken som
SUIF spelar i den högsta divisionen, säger Gösta Lööf från SUIF:s högborg i kvarteret Verkstäderna.
                                Proffs som pensionär
Gösta kunde inte i sina vildaste fantasier drömma om att SUIF skulle vinna fem SM-finaler och utvecklas till en bredd- och elitklubb där många fostrats till internationella stjärnor och där hundratals ungdomar fått utöva sin sport i god kamratlig anda.
I dag har SUIF drygt 200 medlemmar. Gösta Lööf är nestorn. Förebilden framför alla andra. Mannen med hjärtat på rätt ställe. Fixaren, eldsjälen. Ledaren som gjort allt: tränare, ordförande, speaker, kanslist…
- Jag blev proffs 1993 då jag gick i pension. Därifrån har jag ägnat mig åt pingis på heltid.
                          SM-guld i första försöket
Från att ha varit en klubb med mest ungdomar och tjejer fick SUIF fart på killarna i mitten av 1970-talet. Namn som Glenn Östh och Lars Franklin nådde den nationella eliten och var också stommen i SUIF när man nådde högsta serien 1977.
- Alla experter trodde att vi skulle åka ur serien. Det slutade med att vi blev svenska mästare. Micke Nilsson och Ulf Kronqvist ingick även de i laget, berättar Gösta Lööf som heller aldrig glömmer när Ulf ”Benke” Bengtsson åkte till EM i Moskva 1984 och kom hem som europamästare efter att ha besegrat polacken Andrzej Grubba i finalen.
                             Oförglömliga minnen
- Det var stort! Precis som när Thomas von Scheele vann EM-guldet för herrjuniorer 1986 och Anton Källberg gjorde det samma i år. Och när den kinesiska världsfyran Teng Yi kom hit till Söderhamn i början av 1990-talet och blev publikfavorit. Idrotten har gett mig oerhört mycket, det är egentligen helt fantastiskt när man tittar tillbaka i backspegeln, säger Gösta som kom till Söderhamn med sin pappa som 12-åring från den lilla byn Lingbo på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland.

Hur bra var du själv som aktiv, Gösta?
- (tystnad)…jag har 52 DM-tecken!
Imponerande.
Minst sagt.
Det kan man även säga om uppvisningsspelet i Verdandihallen i Vågbro på 50-talet då VM-silvermedaljören Tage ”Flisan” Flisberg kom på besök och höll show med Gösta Lööf på andra sidan bordet.
- Jag är bara så glad och tacksam för det idrotten gett mig, avslutar Gösta Lööf som alltså tilldelas Söderhamns kommuns idrottsledarutmärkelse 2016 för sin livsgärning inom idrotten.
Utdelningen sker i Stadsparken på nationaldagen.

Av Torbjörn Nordvall 

 


Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-06-01

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter