Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Bowlinghallen firar 10 år i kvarteret Verkstäderna

På Verkstäderna i Söderhamn befinner sig bowlinghallen som gör skillnad. I år firar bowlinghallen 10 år i kvarteret Verkstäderna. Den 6 december firar vi hela dagen.

-Strike! En manlig pensionär visar upp sin glädje att få ner alla käglor med ett slag.

-Bra gjort! Lagmedlemmarna klappar mannen på axeln.

Motståndarna uttrycker sig sarkastiskt med att det bara var bondtur, tävlingsinstinkten bland de båda lagen uppvisar en kämparglöd som håller glädjen i liv. Pensionärerna delar de 10 befintliga banorna tillsammans med högstadieelever som har valt att ha sin friluftsdag på bowlingen. Atmosfären inandas glädje och lekfullhet, samtidigt som också allvaret visar upp sig när bowlingklotet far iväg över banan, poängen som visas på tavlan är av stor betydelse när tävlingen mellan de olika lagen är i full huggning. Föreståndare Therese Samuelsson arbetar tillsammans med sina medarbetare Christian Ståhlberg, John Ekdahl och Stefan Persson på bowlingen i Verkstäderna. De finns hela tiden i närheten om någon är i behov av hjälp.

Therese står vid bowlingbanan med ett stort leende, barnens glädje på banan har fångat upp Therese uppmärksamhet. Barnen från skolan skrattar högt, en pojke tappar bowlingklotet, missar därmed också banans egentliga riktning mot käglorna, istället hamnar den i rännan. Therese berättar att det är många barn och ungdomar från verkstäderna som brukar komma till bowlingen, det rabatterade priset när man är medlem i ”Be smart” innebär att kostnaden ligger på 10 kr/serie under vardagarna vid uppvisat medlemskort, rabatten gäller även i ungdomsgårdens eget café.

Varje fredag är det dessutom discobowling med UV-ljus i varierande färger, passande till är musiken som för med sig den rätta discokänslan. Danssteg med bowlingklotet i högsta hugg är inte en ovanlig syn. De som besöker discobowlingen är oftast barnfamiljer, men även ungdomar som vill uppleva discokänsla.
-Vill du hjälpa oss? En kille från högstadiet frågar Therese om hjälp.
-Ja, men absolut. Jag kommer med detsamma.

Therese upplevs som ett energiknippe med stort tålamod. Hon beskriver sin till synes obegränsade energi med att hon trivs med variationen av arbetsuppgifter, liksom alla olika människor som besöker bowlinghallen.

Bowling- en aktivitet till för alla

Människor med olika grad av handikapp från bland annat omsorgen spelar ofta bowling för att skapa rutiner. Det är roligt att det är sådan variation på människor. Man lär sig någonting nytt varje dag säger Therese, ingen dag är den andre lik. Alla kommunanställda i Söderhamns kommun har dessutom möjlighet att använda friskvårdsbidraget Wellnet till att spela bowling hos Söderhamns Bowlinghall, istället för att utföra en aktivitet själv så kan man spela bowling mot varandra eller med varandra. Genom att komma från arbetet och ha roligt tillsammans så för det också med sig en trevligare stämning på arbetet. Det finns dessutom möjlighet till att boka banor och följa valda matcher genom att gå in på hemsidan. www.bowling.soderhamn.se

Vad är anledningen till 10 års jubileumet?

-Vi firar att Söderhamns Bowlinghall har funnits i kvarteret Verkstäderna i 10 år, därför vill vi uppmärksamma det lite extra. För några år sedan firade vi dessutom att Söderhamns Bowlinghall funnits i 40 år, den här gången blir det dock ett lite mindre jubileum.

Hur kommer 10 års jubileumet firas?

Jubileumet kommer att firas under en hel dag med bland annat sänkta priser på bowlingspelet, ungdomsgårdens café kommer erbjuda speciellt jubileumsfika. Ett klotlotteri kommer äga rum där man har chansen att vinna ett sprillans nytt klot sponsrat av PS Bowling. Dessutom kommer dragningar av presentkort att ske under jubileumsdagen, det kan tillkomma fler erbjudanden innan jubileumsdagen så håll utkik på vår hemsida. Det går även att följs oss via Facebook där ni hittar oss med namnet ”Söderhamns Bowlinghall”.

Bredvid bowlingbanan står Kim Fahlström 15 år och iakttar spelarnas rörelser ute på bowlingbanan, mixade lag bestående av tjejer och killar möter varandra nere på banorna.
-Det är din tur, det behövs bara tre poäng så har du gått förbi Sofie och Putte (påhittade namn). Kramar delas ut från lagmedlemmar emellan till de som lyckats få ner sina käglor. Kim ler och uttrycker sitt gillande.
-Bra spelat.

Vad betyder bowlingen för dig?

-Den betyder mycket, det är coolt och roligt att spela. Jag är med i ett lag som heter Klossen, jag åker ner till bowlingen så ofta som möjligt. Det är ett intresse som jag aldrig kommer att tröttna på känns det som. Kims ögon tittar nyfiket mot banorna, och är för någon sekund fast i spelandet. En förklaring till Kims brinnande intresse för bowlingen kan vara att hans mamma och pappa träffades på bowlingbanan, där de blev kära i varandra.

Kärlek på bowlingbanan

Kims mamma, Lillemor Fahlström står en bit från sin son. Hon är dock på bowlingen med rollen som fritidsledare, i vanliga fall städar Lillemor på skolan som har friluftsdag. Eftersom det inte fanns någon som kunde följa med barnen till bowlingen så ställde Lillemor upp, emedan hennes stora intresse alltid har varit bowling. Hennes man har dessutom varit med och tävlat på riksnivå. Lillemor berättar att hon och hennes man blev blixtkära på bowlingbanan, sedan fick de barn med resultatet att idag är hela familjen flitiga besökare på bowlingen. Bowlingen är familjen Fahlströms liv med andra ord, en fascinerande berättelse till alla som inte förstår vitsen med att spela bowling. Allt kan ske, även ute på banorna.

Av:Anna Olsson

Söderhamns Bowlinghall

Styrmansgatan 4
826 80 Söderhamn
Tel: 0270 - 724 81
Fax: 0270 - 120 71 www.bowling.soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2014-12-18

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter