Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Cecilia Persson årets Jan Johansson stipendiat

Pianisten och kompositören Cecilia Persson, född 1982 i Norra Åsum utanför Kristianstad, tilldelas årets Jan Johansson stipendium.
- Det är en stor ära att få stipendiet, jag blir otroligt inspirerad och peppad, säger mottagaren med ett brett leende.

Jan Johansson-stipendiet utdelas årligen ur Jan Johanssons minnesfond – en fond som inrättades 1968 på initiativ av bland andra Arne Domnérus efter söderhamnssonen Jan Johanssons död.

Första stipendiet delades ut 1969 till Lars Sjösten. Sedan har det delats ut årligen till jazzmusiker som jobbar i Jan Johanssons anda.

Namn som Bengt Hallberg, Georg Ridel, Lasse Bagge, Esbjörn Svensson och Merit Hemmingsson har vunnit juryns gillande.

Cecilia Persson är både rörd och glad över beskedet att hon får komma till Värlsarvsjazzen vid världsarvet Erik-Andersgården i Asta, Söderala 17-19 juli för att motta stipendiet i samband med den stora jazzfesten.

- Jan Johansson har betytt mycket för min utveckling, säger Cecilia som minns hur musiken vaknade till liv med jazzen i tiden på gymnasiet. Därefter har hon profilerat sig starkt både som kompositör och pianist.

Juryns motivering:

Återigen har styrelsen för Jan Johanssons minnesfond fattat ett enigt beslut. 2015 års stipendiat är en pianist och kompositör, som med slående fantasi förmår balansera inte bara skrivet material med improvisation utan även sin egen konstnärliga integritet med det största förtroende för sina medmusiker. Likt den inbitna ryttare hon också är arbetar Cecilia Persson på ett sätt som för tankarna till just ett givande och tagande, små korrigeringar och en kontroll av stora krafter som utmynnar i imponerande grace och precision. I likhet med Jan Johansson övervinner och kommunicerar hon i själva framförandet av sin musik, det som kunde förfalla svårbegripligt på papperet.

Johannes Cornell, för Jan Johanssons minnesfond.

Förutom stipendiet på 25 000 kronor som delas ut den 18/7 20:00 på Världsarvsjazzen får Cecilia Persson ge en egen konsert på Världarvsjazzen 2016.
Världsarvsjazzen är en jazz- och folkmusikfestival i Jan Johanssons anda som äger rum varje år den tredje helgen i juli på världsarvet Erik-Anders (hälsingegård) i Jan Johanssons hemby utanför Söderhamn.


Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-07-16

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter