Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Cirkelbänken invigd på Västra berget

Det 112 år gamla vattentornet på Västra berget är numera förgyllt med en 13,5 meter lång cirkelbänk.
Från sittplatserna är det vidunderlig utsikt över hela Söderhamn och södra Hälsingland.

Staffanskolans industritekniska och bygg- och anläggningstekniska program står bakom produktionen i samverkansprojektet med Kultur- och serviceförvaltningen.
Idén till cirkelbänken kläcktes av landskapsarkitekten Anders Bloom tog fram skisser på hur det kunde se ut.
- Jag är mycket nöjd med resultatet. Eleverna och lärarna på Staffanskolan har gjort ett jättebra jobb, sa Bloom i sitt tal på invigningen som arrangerades på tisdagseftermiddagen.

På plats var givetvis eleverna som gjort jobbet, plus deras lärare och rektorn Fredrik Ebervik:
- Fantastiskt bra, det här också. Förra året var det Ankarsofforna nere på stan. Nu är det cirkelbänken som kommer allmänheten till del. Platsen är sagolik och rogivande. Vi hoppas på fler samverkansprojekt mellan gymnasieskolan och KUS.

Projektet uppmärksammades av Söderhamnskuriren. Reporten Ida Fridh intervjuade på löpande band. Här är det läraren Örjan Persson och Anders Bloom som berättar om cirkelbänkens tillkomst.

Projektledaren för Västa berget, Maragareta Örn-Liljedahl närvarade vid invigningen och uttryckte sig smått lyriskt över vad som åstadkommits på berget genom det lokala naturvårdsprojektet, LONA.
- Cirkelbänken är pärlan, pricken över i:et i det mångåriga arbete som bedrivits på berget för att skapa en attrakitiv rekreationsplats i stadsnära miljö.

Joakim Jonsson från KUS tekinska avdelning till höger på bilden lyssnar på Anders Bloom, men sa själv på invigningen att upprustningen av tornet skett i tekniska avdelningens regi och varit mycket uppskattat av medborgarna:
- Vi har fått stor respons. Tornet är en klassiker och ett landmärke som många får i blickfånget när de svänger in till Söderhamn. Tornet byggdes 1903 och ritades faktiskt av den första utbildade kvinnliga arkitekten i Sverige, Agnes Magnell.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-06-10

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter