Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Carina kör Hulda

Havet och Hulda är livet för Carina

Hon tycker själv att hon har världens bästa arbetsplats och det går inte att ta miste på att hon verkligen menar det.
För när jungman Carina Sjölin styr Hulda af Söderhamn från Stugsund till Storjungfruns hamn så är det en resa på havet med översvallande arbetsglädje.
Ut genom Söderhamnsfjärden passerar vi det ena smultronstället efter det andra i det storslagna kustlandskapet.
Vackra stugor med lusthus på tomten, små romantiska sandstränder som ligger inbäddade i vikar mellan klippor och vildvuxna ängar som minner om sågverksepoken från 1860-talet till 1931.
Vi tittar på varandra i förarhytten..Säger ingenting.
Havet glittrar bländande.
Det är en magiskt vacker upplevelse.
Söderhamns skärgård ler mot oss.
Solen skiner över Hulda af Söderhamn som marscherar fram över det lugna glänsande vattnet i 9,5 knops hastighet. Behagligt och skönt.

Carina Sjölin håller kursen genom farledens röda och gröna prickning och säger från förarsätet att hon inte kan önska sig ett bättre jobb än det hon nu har.
- Helt underbart! Man får sån frihetskänsla i det här jobbet, det är som om jag har semester varje dag fast det egentligen är jour dygnet runt...

Hulda
Havet är hennes arbetsplats. Hulda af Söderhamn hennes vän och arbetsredskap. Turistbåten är 14 meter lång och går den här årstiden i skytteltrafik från Stugsund och Stenö där stuggästerna kliver av och på när de besöker kommunens uthyrningsstugor på Klacksörana, Enskär eller Storjungfrun.

Populärt är också att besöka Rönnskär som stöpts om från att ha varit lotsstation till ett vandrarhem med rum och konferensutrymmen.

- Vi är sju anställda i Skärgårdsenheten som ombesörjer transporterna med Hulda. Sex män och jag, skrattar Carina förtjust och plirar med ögonen mot befälahavaren Per Åker som kört turistbåt i fyra år.

Per Åker
I dag följer han Carina, ger henne tips och råd:
- Det är bra att vi fått in en tjej i gänget.  Carina är duktig och har snabbt lärt sig hur man hanterar Hulda. Men för henne som för oss andra finns det alltid en hel del att lära. Vädret kan skifta och plötsligt ställs man inför situationer man inte upplevt tidigare. Vi är ett bra gäng som stöttar och ställer upp för varandra.

Carina Sjölin kom in i skärgårdsverksamheten som projektsamordnare, varav 50 procent av tiden handlade om att rådda EU-projektet BACES. För att få insikt i vad hon egentligen administrerade fick hon följa med de garvade grabbarna ut på havet och, ja...
- Jag kände direkt vad jag ville göra! Köra båt i skärgården.

Under våren genomgick Carina kursen fartygsbefäl klass VIII. Hon läste Sjöräddningssällskapets utbildning och tentade den teoretiska delen genom Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Slutprovet gick lysande. 99,5 poäng av 100 möjliga.
- En kick, givetvis! Jag har även tagit praktiska kurser inom sjukvård, brand, egen säkerhet och radar, säger jungman Sjölin.
Nu får hon köra Hulda af Söderhamn med upp till 12 personer ombord. Senare i höst hoppas hon kunna klara befälsutbildningen och fullt ut kunna transportera större sällskap i vår vackra skärgård.

Lägger till vid Storjungfrun
Dagens svåraste moment blir vid Storjungfruns hamn där Carinas färdigheter sätts på stora prov. Med avancerad körning i hård vind får hon båten att regera över vågorna och snyggt angöra inloppet till bryggan där en barnfamilj väntar på att få kliva ombord och bege sig hemåt efter tre dygn i en av stugorna bakom fyren.
Passagerare
- Det här är mervärdet till allt det andra jag får uppleva, att möta människor från när och fjärran, säger Carina och tar tag i bagen som ska lastas på.
Responsen är oftast positiv:
- De flesta är uppriktigt förvånade över vilken fin skärgård vi har, säger Carina.

Familjen Hartveit från Sundsvall stryker under på det hon sagt. När de klivit ombord säger de:
- Vi har varit nyfikna på att prova Söderhamns skärgård. Bortsett från myggen är vi mycket nöjda. Det här var en upplevelse!
I Stenö lämnar Carina av gästerna. Ännu en strålande dag på jobbet närmar sig slutet.

- Jag vill inte byta med någon! Det här är världens bästa jobb, tycker jag!

/Torbjörn Nordvall

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2013-09-03

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter