Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Hulda skärgårdens drottning

M/s Hulda af Söderhamn är kommunens nya taxibåt.
Nyligen togs hon i drift.
- Med Hulda i vattnet ökar vi kapaciteten avsevärt. Hon är ett lyft för skärgårdssatsningen, säger planeringschef Ingemar Olofsson.

Tuppen, Sandskär och Grimskär...Öarna kommer slag i slag i farleden från Stugsunds hamn ut mot det öppna Bottenhavet och Storjungfrun dit man kan beställa en transport, precis som till kommunens andra öar med stuguthyrning, gruppboende och vandrarhem: Enskär, Rönnskär och Klacksörarna.

Det går också bra att boka en sightseeing om man bara vill ha en sväng ut på havet och njuta av den storslagna naturen.

Per Åker navigerar säkert förbi de förrädiska inomskärsgrunden som visar sig på det elektroniska sjökortet framför styrspaken.
Tidigare i sommar var Per och skärgårdssamordnaren Henrik Olsson ner till Karlstad och hämtade hem Hulda som tidigare haft Vänern och Västkusten som hemmavatten.

- Resan till Söderhamn tog en dryg vecka. Då fick vi tid att lära känna Huldas egenskaper innan vi började ta ombord passagerare, säger de sjövana skepparna.

Hulda är13 meterlång och4 meterbred. Hon kan ta ombord max 35 passagerare, vilket är mer än dubbelt så många jämfört med kommunens tidigare leading lady som taxibåt — Gigi — som endast kunde frakta 12 passagerare.

- Nu har vi fått en båt som harmonierar med våra tillgångar i skärgården. Vi har kapacitet att köra ut större grupper på ett mycket mer kostnadseffektivt sätt. Istället för att köra flera turer, kan vi klara oss med en. Jag ser Hulda som en besparing i vår strävan att få ut mesta möjliga av de medel som finns avsatta till skärgårdssatsningen, säger Ingemar Olofsson.

Efterfrågan från organisationer, företag och föreningar att få åka i samlad trupp, har varit påtaglig i takt med att antalet övernattningsstugor och gruppboenden ökat.
- Nu kan vi äntligen svara:  javisst kan vi det!  

Huldas jungfrutur i Söderhamns skärgård skedde 31 juli:
- Då var det fullt! Omvårdnadsförvaltningen stod som beställare. Vi tuffade runt med äldreboende och var förbi bland annat Branthäll. Uppskattningen var stor bland passagerarna som fick en fin upplevelse, berättar Per Åker innan han angör bryggan på Fyrhamnen med skärgårdens drottning.
 

Hulda
Hulda

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2015-02-08

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter