Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Idrotten förenar Söderhamn och Suzhou i Kina

Idrotten förenar och skapar möjligheter till spännande utbyten mellan människor från olika kulturer. Som nu mellan Söderhamn och åttamiljonersstaden Suzhou på den kinesiska Stilla havskusten.
Här är bordtennis den gemensamma nämnaren.

När kommunalrådet Sven-Erik Lindestam hälsar vännerna från Kina välkommen i Rådhuset är det med stolthet i rösten. Han berättar om Söderhamn och om vårt aktiva föreningsliv där SUIF pingis är en av de ledande aktörerna i landet.
Inte bara för sitt elitlag, den breda ungdomsverksamheten och pingisgymnasiet.
Gästerna från Suzhou lyssnar och nickar artigt mot kommunalrådet. För flera av de tio besökarna, varav sex ungdomar mellan 11-17 år, är Söderhamn som pingisstad redan känd. Men att få uppleva staden och möta söderhamnare i verkligheten är något nytt. En stor upplevelse!

- Vi är tacksamma för att Söderhamn tar emot oss och visar så gott värdskap, säger teamledaren Mr Lu Quigunag som tillsammans med Mr Lifeng representerar Suzhous sportministerium.

SUIF har under många år aktivt haft utbyte med andra nationer. Allt sedan stjärnan Teng Yi kom till Söderhamn som VM-medaljör 1989 har det utväxlats läger och utvecklingssatsningar med Kina i olika former.

- Det betyder mycket för oss att kunna sända ungdomar på läger till Kina som är världsledande i bordtennis och har en enorm bredd. Utbytet ger inte bara god träning, det ger också personlig utveckling. Värdefulla, ja helt unika, erfarenheter och upplevelser, säger Anders Eriksson i SUIF.

I Söderhamn finns ett bordtennisgymnasium. Precis som i Suzhou. Där jobbar Sportskolan med ungdomar upp till 17-18 årsåldern. Bordtennis är den stora sporten och Mr Quiugunag säger att det inte med säkerhet går att säga hur många pingisspelare som tränar och tävlar inom stadens gränser:

- Det är cirka 2000 ungdomar, sedan tillkommer de äldre. Vi är många och vi planerar nu för en ny anläggning i tre väningar med 20 bord i fyra rader på bottenvåningen och lika många på våning 1. På våning 2 ställer vi i ordning boende för eleverna som går i pingisskolan.

Suzhou söker nu samarbete med en klubb i Sverige för utbyte av elever som vill förkovra sig inom bordtennis och studera på gymnasienivå. Det kan mycket väl bli med Söderhamn som banden knyts närmare.

- Vi hade fyra elever på plats i Kina förra sommaren på ett givande läger. Vi är intresserade av att diskutera ett vidare samarbete med Suzhou som i sin tur kanske sänder över några ungdomar som vill studera hos oss, säger Anders Eriksson.

Den här veckan har ungdomarna från Söderhamn och Suzhou, med sina disciplinerade och duktiga ungdomar, tränat i Pingishallen på Kungsgatan.

I helgen ska de mötas de i SUIFs traditionsrika tävling Hälsingebocken på Söderhamns Idrottshall.
Mellan passen har kineserna fått guidade turer i Rådhuset, på Flygmuseet och Erik Andersgården, världsarvet i Asta, Söderala. Suzhou och Söderhamn har flera likheter än duktiga pingisspelare.
Även i gästernas stad finns ett världsarv på Unescos lista – de klassiska trädgårdarna som förgyller områdena i de lägre delarna av Yangtze vid Kjejsarkanalen och längs sjön Taihus stränder i provinsen Jiangsu.
/Torbjörn N

Kinesiska pingisungdomar vid Erik-Andersgården

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-04-15

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter