Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Jan Johansson-stipendiet till Nils Landgren

Årets Jan Johansson stipendium går till trombonisten och sångaren Nils Landgren. I fyra årtionden har denna sällsynta musikbegåvning berikat omvärlden med en bred och uttrycksfull musik som i hög grad tangerar den anda som Söderhamnssonen Jan Johansson verkade i.

Foto: Steven Haberland

Han började spela trummor vid 6 års ålder, men övergick till trombon som 13-åring.

Det är med det instrumentet som Nils Landgren gjort sig mest känd som en av landets mest framstående jazzmusiker.

Nils Landgren har varit involverad i många stora projekt genom åren.

Bland annat finns hans trombontoner att höra i album med Abba, Eddie Harris och Björn Skifs, som på 70-talet toppade de amerikanska topplistorna med ”Hooked on a Feeling”.

Nyligen fick Nils Landgren motta guldmedalj av kung Carl XVI Gustav för sin musikaliska gärning.

Årets Jan Johansson-stipendium går till trombonisten Nils Landgren. Söderhamns kommuns Kultur- och fritidschef Anders Uddén tillkännagav det världskända namnet vid lunchtid i dag i samband med en kick off  inför Världsarvsjazzen den 15-17 juli. Tomas Jutterström och Ove Lundström stod för jazzunderhållningen på biblioteket.

- Nils Landgren är en legend, en av de allra största som vi har den äran att tilldela Jan Johansson-stipendiet, säger Anders Uddén, Kultur- och fritidschef i Söderhamns kommun som tillkänngav stipendiaten under Världsarvsjazzens kick off i dag.

Juryns motivering
Kanhända är mottagaren av Jan Johansson-stipendiet 2016 så berömd att han riskerar att förbises som jazzmusiker. Men snarare bör Nils Landgrens många egenskaper ses som olika sidor av samma mynt. Ytterst går det egentligen inte att skilja entreprenören från kreatören, entertainern från den fantastiske musikern eller ens trombonisten från sångaren. Hans lika goda öra för andras musik som för sin egen förklarar också varför han kommer så till sin rätt oavsett han spelar med storband, sin egen funk Unit, med symfoniorkestrar eller det omfattande projekt kring musik av Leonard Bernstein som presenteras på senaste skivan. Mot bakgrund av alla dessa engagemang och Landgrens omkring 200 resdagar per år förundras vi över att han alltid tycks kunna leverera den extra dimension som är en bit av hans omisskännliga person.

Johannes Cornell, för Jan Johanssons Minnesfond

Jan Johanssonstipendiet utdelas årligen ur Jan Johansson stipendiefond som förvaltas av Svenska Musikerförbundet. Stipendiet inrättas 1968 efter ett initiativ från bland andra Arne Domnérus. Utdelningen av stipendiet sker i Söderhamn i samband med Världsarvsjazzen i Asta, Söderala. I år arrangeras Världsarvsjazzen 15-17 juli.
- Vi hoppas att Nils Landgren kan komma hit och förgylla Världsarvsjazzen 2017, säger Anders Uddén.

Nytt för i år på Världarvsjazzen är festivalens krögare: bryggeriet med lokal anknytning – Brasstacks Brewing Co. tillsammans med HGSTRØM - kocken och matkreatören Jesper Hagström. Ihop med folklig fine dining serverar de hantverksbryggd öl med passion och glädje. På familjedagen på söndagen arrangeras dessutom en matmarknad med lokala livsmedelsproducenter med föreningen Närjord i spetsen.

Läs mer på: www.varldsarvsjazzen.selänk till annan webbplats

Jan Johansson föddes 16 september 1931 i Onsäng, Söderala. Han började spela piano redan som elvaåring och kom att bli en av landets genom tiderna största jazzmusiker. I slutet av 1950-talet spelade med Gunnar Johnsons Kvintett och senare, när han bodde i Köpenhamn, med Stan Getz. I början av 60-talet turnerade Jan Johansson med Georg Riedel, Arne Domnérus och Rune Gustafsson. Flera av skivinspelningarna gjorde han i eget namn. Till de mer kända hör Jazz på svenska och Jazz på ryska. Jans kanske mest kända komposition är signaturen till Pippi Långstrump.
Jan Johansson omkom 37 år gammal i en bilolycka den nionde november 1968 på väg till en spelning.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-06-20

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter