Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Jawdat från Syrien banar väg för SM-veckan 2017

De kommer ifrån Syrien, Afghanistan, Eritrea och Somalia och är på väg att etablera sig i Söderhamn.
I det nya integrationsprojektet banas det väg för SM-veckan.
- Jag är glad att få kliva upp på morgonen och gå till ett jobb. Jag mår bra av samhörigheten och utvecklas som människa, säger Jawdat Fasil Alsehawi som för två år sedan lämnade familjen och flydde från det krigshärjade Syrien
.

Kontrasten är total för Jawdat när han går omkring i sluttningen på konstverket Alirs öga och fokuserar på röjsågens klinga.
Det är lugnt och stilla så långt ögat kan nå bortom de blånande bergen i Trönödal, fjärran från oroligheterna Jawdat lämnade med båt för ett par år sedan och började ett liv på flykt utan minsta aning vart han skulle hamna.

- Söderhamn tog emot mig. Det känns bra. När jag kliver på bussen på morgonen får jag känslan av att jag hamnat i en internationell stad. Som New York. Det är många människor som bor här från många olika nationer. Jag känner mig hemma, säger Jawdat och ler.

Glädjen går inte att ta miste på.
Jawdat är en i gänget som klivit in i integrationsprojektet som jobbar med att röja upp i SM-terrängen där Charlotte Kalla, Marcus Hellner med flera nationalikoner ska göra upp om SM-medaljerna 30/1-5/2 2017.
Arbetsledaren Morgan Nilsen på Resurscentrum berättar att projektet är till för dem i utanförskap. Medarbetarna kommer från alla världens hörn:

Jawdat i glatt samspråk med arbetsledaren Morgan Nilsen

Jawdat i glatt samspråk med arbetsledaren Morgan Nilsen

- Vi är en spännande mix, en grupp där vi utbyter erfarenheter mellan varandra. Det kan handla om det mesta. Havet, livet, döden och kärleken. Svenska språket. Körkort. Och givetvis hur det fungerar på en svensk arbetsplats.
-  Röjsågskursen gick som en dans! För mig som arbetsledare är det en stor tillfredställelse att se människor växa. Att få dem motiverade och engagerade att ta det ena steget efter det andra in i samhället. Den känslan går inte att mäta i guld, silver eller brons i ett SM. Det är något större, viktigare och mer betydelsefullt för samhället, tycker jag.

Marie Udenius från Söderhamn jobbar med Jawat i röjarlaget. Hon tycker om att jobba i en integrationsmiljö.
- Det berikar mig. Häromdagen fick jag en privatlektion i persiska. Bara det, skrattar Marie.
För Marie är inte kyla, snö och längdskidåkning något annat än naturligt. Jawdat Fasil Alsehawi är inte lika van en svensk vinter.
- Vi hade ingen vinter i Syrien, men jag vill gärna lära mig åka skidor! Och det ska bli kul att jobba under SM-veckan.

SM-veckans lokla projektledare Sören Calleberg är mycket nöjd med den hjälp som integrationsprojektet bidrar med: - Mycket ska göras och här blir vi alla vinnare. De som ingår i projektet blir med hela vägen in till SM-målet och får kontakt med föreningslivet och näringslivet. Vi ser medarbetarna som viktiga länkar i förberedelserna och genomförandet av SM-veckan.

Projektet är ett samarbete mellan Söderhamns kommun och arbetsförmedlingen. Utöver arbete i SM-terrängen står språkundervisning i svenska på halvtid på schemat.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-09-27

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter