Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Leif-Göran Mosell bakom böcker

Leif-Göran i böckernas och friidrottens tjänst

Bakom bokhyllorna i Ljusnes skol- och folkbibliotek hittar vi en av friidrotts-SM:s nyckelpersoner - tävlingschefen Leif-Göran Mosell.
- Jag längtar till 7 augusti då vi drar igång på Hällåsen, säger ledarprofilen från Österfärnebo som lägger all sin fritid på SM-förberedelserna.

När lilla Thelma och Colin dyker upp i biblioteket i Stenbergaskolans nedre plan går det inte att ta miste på bibliotekariens arbetsglädje. Mottagandet är varmt och lättsamt.
Litteratur för barn och vuxna ligger Leif-Göran Mosell varmt om hjärtat. Böcker i alla dess former fyller sitt värde. Allt från Pelle Puck av Bengt Igelstam till deckare av den isländska favoritförfattaren Arnaldur Indridason.
- Det var min morfar i Österfärnebo som fick mig intresserad av böcker och bibliotek, säger Leif-Göran Mosell när han servat några ytterligare Ljusnebor med lästips.

Leif-Göran Mosell lånar ut böcker till barn

Bibliotekesjobb kom sedemera att bli hans födkrok. Och idrotten den stora passionen på fritiden. Som fotbollsspelare nådde Leif-Göran division tre nivå med Söderhamns FF. Ett lag han också var med och tränade en tid.
I Söderala var han spelande tränare. 1998 ville dottern Johanna prova friidrott. Leif-Göran tog henne med till Hällåsen och på den vägen är det.
- Jag kände mig hemma. Det kändes så bra. Miljön, glädjen, sammanhållningen. Alla var lika mycket värda. Pojkar och flickor och oavsett vilka resultat som presterades på löparbanorna, i kastringen eller längdhoppsgropen.
Leif-Göran Mosell blev fast. Hällåsen är att betrakta som hans andra hem. Han är en av ledarna som succesivt byggt upp SIF-andan både på och utanför arenan.

Leif-Göran Mosell på Hällåsen

Som arrangör är SIF-friidrott högt ansedda i friidrotts-Sverige. Kunskapen, arbetsviljan och organisationsförmågan är vida känd.
- På senare år har vi arrangerat flera mästerskap och stora tävlingar. I fjol klarade vi USM. Stora SM blir lite av ett examensprov. Och jag känner mig lugn, vi gläder oss samtliga till att få anta den här utmaningen, säger Leif-Göran Mosell som själv är tävlingsledare och chef för samtliga grenledare i tävlingarna.
Vad tror du friidrotts-SM betyder för Söderhamn?
- Att fler ungdomar blir intresserade av friidrott och upptäcker sporten. Ett SM ger stor medial uppmärksamhet för Söderhamn och det ger säkert energi till många. Det händer nåt stort, det händer hos oss och många blir engagerade.
Hur förebereder du dig själv för att orka med uppdraget?
- Det blir inte så mycket löpning som jag tänkt, men det blir nån tur i veckan och jag försöker lägga in längre promenader. Jag lyssnar ofta på ljudböcker när jag rör på mig.
Vad är drivkraften i ditt ledarengagemang?
- Glädjen av allt det idrotten har att ge. Jag får mycket tillbaka. Upplevelserna med ungdomarna och ledarna kan inte räknas i kronor och ören. Det är finare!
Har du nån förebild som ledare, någon person du tagit speciellt intryck av?
- Ja, Tommy Sandlin. Den tidigare Brynäs-tränaren. En närvarande ledare, lugn och trygg. Kunnig!
Vad gör du när friidrotts-SM avslutats?
- Då ska jag öka träningen. Familjen har som mål att åka till Dublin i höst och springa marathon. Min fru Maj och två av döttrarna, Sara och Magdalena planerar för resan.
Och hur blir det med stortävlingar i Söderhamn efter SM?
- Då inleder vi arbetet med att genomföra Veteran-SM 2016.

Hällåsen friidrottsanläggning

Mer information om Friidrotts-SM

Man kan även följa SM på Facebook, Twitter och Instagram.

www.facebook.com/friidrottssm2015

https://twitter.com/FriidrottsSm

https://instagram.com/friidrottssm

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-05-27

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter