Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Hällmyra

Ljus framtid för Hällåsen/Hällmyra

Nu är det klart! När höstmörkret kommer kan motionärer på Hällåsen/Hällmyra gå, löpa eller åka skidor i ett10 kilometerlångt och elbelyst spårsystem.
Det är få kommuner i Sverige som kan erbjuda sina invånare och besökare ett modernare motionscenter. En mil barkat underlag med en bredd på 6- 8 metersom ger gott om utrymme för såväl klassisk skidåkning som skejt. Och stora grupper som vi motionera tillsammans. Sommar och vinter.
- Tack vare välvilligt inställda politiker, duktiga medarbetare och stöd av Yrkesakademin, har vi skapat lysande förutsättningar för motion på Hällåsen/Hällmyra. Infrastrukturen håller nationell toppklass, säger Niclas Brodin när han inspekterar arenan tillsammans med spårgeneralen Sören Larsson.

Med Sören i spetsen har varenda meter markberetts.3 500 kubikmeterbark är utkört längs spårsystemet.

Hällmyra
- Nu behöver ingen riskera att snubbla i rötter eller småstenar. Underlaget är perfekt, inte minst för att få ut maximal effekt av den snö som förhoppningsvis faller i vinter. Det krävs bara ett par decimeter för pistmaskinen att göra sitt jobb, så går det att åka skidor efter samtliga banor, säger Niclas Brodin.

Barken är skänkt av Stora och Rottneros.

Söderhamns Skidkamrater driver motionsanläggningen på Hällmyra som sedan 2008 knutits samman med Hällåsens fritidsanläggning. Spårsystemet går, via en bro, över Flygvägen och löper sedan i olika slingor öster om Hällåsens bandyplan.

Utformningen av banorna är gjorda med hjälp av experter.

Hjärtläkaren Eskil Hammarström och den internationellt etablerade skidvallaren och ledaren Ulf Olsson har skapat banprofilerna med hänsyn till rehabilitering, motions- och elitträning.

Vintertid finns spårslingor av enkel karaktär för alla. Det mest tekniskt krävande partierna ligger i och omkring Alirs öga på Hällmyraområdet.

Hällmyra
Svenska Skidförbundet har besiktat banorna på Hällmyra och Hällåsen. Betyget är med beröm godkänt.

Den variationsrika terrängen gör det till en upplevelse för de flesta att motionera på Hällmyra- och Hällåsenområdet. En känsla av frihet infinner sig snabbt för den som ger sig ut på gång, löp- eller skidtur.

Nära Hällmyra ligger Lugnesjöns naturreservat. Omklädningsrum med dusch och bastu finns öppet varje dag för damer och herrar på Hällmyra. För den som vill starta på Hällåsen är det lämpligt att byta om i Aquarena där gym, dusch, simbassäng, bastu och relax finns att tillgå.

Motionsområdet blev rikskänt redan 1951 då landets bästa längdåkare gjorde upp om SM-gulden i Söderhamn.
Mora-Nisse Karlsson vann två av distanserna och en ung lovande Sixten Jernberg gjorde entré i de stora nationella sammanhangen.

I dag är Hällmyra söderhamnarnas givna rekreationsområde såväl sommar som vinter. Många tycker det är extra kul att motionera i Anders Södergrens spår. Stadens stolthet i skidvärlden älskar Hällmyra-terrängen och de omväxlande banorna.
- När jag är hemma på besök passar jag på att träna i de spår där karriären startade. Det blir bara bättre och bättre, jag är imponerad av den utvecklingssatsning som gjorts på Hällåsen/Hällmyra, säger Anders Södergren.

/Torbjörn Nordvall

Hällmyra
Hällmyra

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
info@soderhamn.se

Granskad/Uppdaterad: 2012-12-07

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter