Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Norrberget

Nytt projekt ger ännu bättre friluftsliv

Ett nytt projekt som främjar friluftslivet i Söderhamn startar i augusti. Genom bidrag på en kvarts miljon kronor från länsstyrelsens lokala naturvårdssatsning (LONA) kommer naturtillgångar runt Norrberget att lyftas fram.
Nyligen utsågs Söderhamn till landets näst bäst friluftskommun efter Örebro. Allt enligt en bedömning gjord av Naturvårdsverket.

Nu ska Söderhamn bli ännu bättre.

- Syftet med projektet är att stärka friluftslivet och därigenom ge boende i området möjlighet till förbättrad hälsa, trivsel, trivsel och tillgänglighet. Samtidigt som kunskaper om platsen ökar. Det här ligger helt i linje med kommunens inriktningsmål "Hållbart samhälle" och "Attraktiv livsmiljö", säger miljöstrateg Margareta Örn Liljedahl som skrev ansökan till länsstyrelsen.

Det nya projektet välkomnas varmt av Anette Cowlin som är projektledare för storsatsningen Norrskenet där kommunen, Faxeholmen, Hyresgästföreningen och Studiefrämjandet samarbetar för att utveckla norra staden:
- Det bor 2 600 personer i närområdet. Med ökad tillgänglighet till ett utvecklat friluftsområde ökar livskvaliteten. Att ha naturen inpå husknuten och lätt kunna nyttja och lära av den är toppen.

Fritidsansvarige Niclas Brodin blir projektledare i nysatsningen:
- Stigen från Klippvägen på Norrberget knyt ganska lätt samman med Vågbroleden vilket betyder att man kan vandra från centrala Söderhamn hela vägen ut till skärgården. Stigarna kommer att märkas upp tydligt, vi ska fixa bänkar,  grillplatser och kartunderlag så det går lätt att orientera sig. Det ska även finnas information för den som vill veta mer om trädbestånd, djurliv och fågelarter.
Det blir Resurscentrum som verkställer arbetet:
- För oss betyder det mycket. Vi har haft liknande uppdrag i Stenö och på Västa Berget, så en viss vana finns, säger arbetsledaren Bengt Jonsson.

Norrberget

Jobbar för ett ännu bättre friluftsliv i Söderhamn. Från vänster: Bengt Jonsson, Resurscentrum, Anders Blom, landskapsarkitekt, Niclas Brodin, fritidsansvarig, Margareta Örn Liljedahl, miljöstrateg och Anette Cowlin, projektledare Norrskenet.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2013-07-03

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter