Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Pingis - en tillväxtfaktor  i Söderhamn

Stockholm, Stockholm, stad i världen. Men vad är väl den kungliga huvudstaden mot Söderhamn, åtminstone när det gäller bordtennis. Hit vallfärdar unga pingislirare och skapar liv, rörelse och turismeffekter i vår kommun.

Verkstäderna torsdag förmiddag. Ett 50-tal pigga, alerta pingisspelare bollar in sig på 24 bord som står uppställda i den magnifika träningslokalen i Verkstäderna.
På tröjorna står det ”Team Stockholm sommarläger Söderhamn”.
- Perfekt lägermiljö, jättebra, tycker David Hammarfeldt som är en av deltagarna och som njuter av varenda backhand, smash och skruv och duell. David älskar pingisen. Och lugnet i Söderhamn.
- Det är inte så mycket folk på gatorna. Skönt! Vi bor fint och äter gott i vandrarhemmet som finns i huset. Nära och bra, alltså.

David Hammarfeldt trivs i Söderhamn

David kan vara en kommande elev på Söderhamns pingisgymnasium. Precis som alla hans lägerkompisar i 13-14-årsåldern.
Pingisgymnasiet som startade 1994. När båda elitspelarna Peter ”Blomman” Blomqvist och Peter ”Pidde” Andersson tränade eleverna 2007 var det 27 idrottsgymnasister med på träningarna.
De flesta från Norrlandsklubbar.
De senaste åren har antalet elever minskat drastiskt. Söderhamns UIF vänder nu blickarna söderut för att öka uppmärksamheten för att kombinera pingis och studier i Söderhamn.
-Underlaget är begränsat i Norrlandslänen. Genom att arrangera ungdomsläger i samarbete med stockholmsklubbarna kan vi visa flera vad vi kan och vill i Söderhamn, säger Peter Blomquist som det senaste läsåret hade under tio elever i träning.

Peter "Blomman" Blomqvist, elittränare i Söderhamns UIF

SUIF jobbar strategiskt och målmedvetet för att utveckla pingisen lokalt, regionalt och nationellt. SUIF-ledaren Anders Eriksson berättar om miljoninvesteringen i Verkstäderna där ”Pingishotellet” växt fram med övernattningsrum, kök, dusch och sällskapsutrymmen. Kommunen beviljade ett lån på 450 000 kronor.
- Responsen för vår satsning är mycket bra och lägerverksamheten trappas upp. Team Stockholm har varit här flera veckoslut och i sommar kör de två veckolånga läger. Vi tror att pingisen kan bidra till tillväxten i Söderhamn.
- Med en fantastisk träningslokal och boende i ett och samma hus…och kvalificerade tränare som kan bistå de tränare och ledare som följer med ungdomarna, så känns det som vi slagit in på rätt väg. Att vi verkligen har något attraktivt att erbjuda.

Lirare från Stockholm på hugget i Verkstäderna

Anders Eriksson, SUIF-ledare

Anders Eriksson får hundra procent stöd av Anton Åkesson, ledare i Norrtull:
- Vi bor bra, vi äter gott, vi har bra träning, vi trivs. I Söderhamn är folk hjälpsamma, servicen är toppen. SUIF hjälper oss i alla lägen. Närheten till Söderhamn från Stockholm är givetvis en stor fördel. Tåget tar oss hit på ett par timmar. Ingen trängsel och allmänt trevligt. Hit kommer vi tillbaka!

Pingisen har onekligen en stark dragningskraft.
Vi kan ta Igor Krohin som exempel. Först flyttade han från den ryska OS-staden Sotji vid Svarta havet till Kiruna, mycket för att utveckla sitt pingisintresse. 
I fjol gick flyttlasset från gruvstaden till Söderhamn.
- Min äldsta son Maxim kom in på pingisgymnasiet. Min fru Olga och jag fick samtidigt jobb som idrottslärare och nu har vi köpt hus och lever här som en lycklig familj i en liten stad med stora tillgångar och skön natur.
Igor är Norrlandsansvarig för pingisen och jobbar oförtrutet vidare med att hålla det fönstret öppet även i fortsättningen.

- Söderhamn har mycket att ge, säger Igor medan yngsta sonen Dennis, 13, pockar på uppmärksamheten.
Givetvis med racket i handen.
Matchspel väntar i hallen.
Ett smatter av bollar hörs.
Idrottsglädjen lyser i ögonen.
Det är idrotten när den är som bäst i Söderhamn.
Av Torbjörn Nordvall

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-09-28

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter