Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida
Pistmaskin

Pistmaskin ger kanonspår på Hällmyra

Snön ligger meterdjup och skidspåren på Hällåsen/Hällmyra-området är välpreparerade:
- Den nya pistmaskinen gör att vi kan erbjuda en mycket hög spårkvalitet, säger spåransvarige Sören Larsson.
Hällåsen/Hällmyra-området är bättre rustat än någonsin. Elljusspåret är förlängt med två kilometer och en ny pistmaskin togs i bruk vid årsskiftet.
- I jul- och nyårshelgen har vi haft massor av skidmotionärer ute i spårsystemet. Det är äntligen en vinter med snöförhållanden så vi kan hålla en mil spår preparerade, säger Sören Larsson från pistmaskinens förarhytt.

Vad tycker motionärerna om de nya spåren?
- De är nöjda och belåtna. En man som var här och åkte kom fram och gratulerade. Han sa att Söderhamn har lika bra spår som Bruksvallarna, och det är ett toppbetyg, säger Sören Larsson.

 Söderhamns Skidkamrater driver motionsanläggningen på Hällmyra som sedan 2008 knutits samman med Hällåsens fritidsanläggning. Spårsystemet går, via en bro, över
Flygvägen och löper sedan i olika slingor öster om
Hällåsens bandyplan.
- I höstas fick vi upp elljus från Hällåsen som länkats samman till Hällmyra-spåren. Det rör sig om en kilometer från foten av Hällåsen upp över bron, förbi kraftstationen, säger kommunens fritidsansvarige Nisse Bohman.

Den som startar skidturen från Hällåsen kan därmed staka fram på ett sju kilometer långt elljusspår, när det finns tillräckligt med snö.

Spårsystemet utvecklas år för år.  Utformningen av banorna på Hällåsen-sidan är gjorda med hjälp av experter. Hjärtläkaren Eskil Hammarström och den internationellt etablerade skidvallaren och ledaren Ulf Olsson har skapat banprofilerna med hänsyn till rehabilitering, motions- och elitträning.Vintertid finns spårslingor av enkel karaktär för alla. Det mest tekniskt krävande partierna ligger i och omkring Alirs öga på Hällmyraområdet. Svenska Skidförbundet har besiktat banorna på Hällmyra och Hällåsen. Betyget är med beröm godkänt.

- I Utvecklingsprojektet Hällåsen/Hällmyra har vi kunnat bygga upp en skidanläggning vi är stolta över. Utbyggnaden av elljus fortsätter allt eftersom. Området ner mot Stormyran står närmast på tur, säger Nisse Bohman.

Se spårkarta

 

Granskad/Uppdaterad: 2010-01-19

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter