Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Populära tulpaner

Ett fång tulpaner till varje avdelning på kommunens servicehus välkomnades stort. Kommunen hade tagit initiativ både till att dela ut buketter på äldreboenden och till plockning av tulpanlökar i Rådhusparken.
- Så fint, så omtänksamt! Ett fantastiskt initiativ, tyckte Ingrid Söderman på Åsgården, som tog emot en vacker bukett.

Åsgården måndag förmiddag vid 10-tiden. Regn ute och vardagsbestyr inne på servicehemmen. Plötsligt knackar det på dörren. In kliver glädjespridarna Charlotte Carlsson och Jenny Ekdahl från Kultur- och samhällsserviceförvaltningen.
- Vi har blommor till er! Varsågoda, det är ni värda!
Ingrid Söderman tar emot en bukett. Glädjestrålande:
- Det här betyder mycket för dem som bor här!
På Västerbacken möter Emelie Norlin blombuden i en av korridorerna:
- Men vad roligt! Toppen!
Uppskattningen var stor.

Målet var att samtliga tio äldreboenden i kommunen skulle få ta del av de vackra tulpaner som gjort sitt i Rådhusparken i Söderhamn.

Medborgarförslag om vårblommor
Upprinnelsen till det hela är ett medborgarförslag som lämnades in till kommunen av Osmo Savikko. Osmo ville att det skulle planteras ut vårblommande lökväxter i stadens parker och så blev det. Under våren har vi sett en blomstrande, färgglad stad med påskliljor, pingstliljor och tulpaner.
Nu är det dags att sätta sommarblommorna i jorden. Då tyckte kommunen att lökar och blommor kunde lämnas över till äldreboenden och medborgare.

- Tanken är att lökarna kan återanvändas av söderhamnarna. I parkerna kan vi tyvärr inte återplantera dem eftersom alla behöver blomma samtidigt om det ska ge rätt effekt, säger stadsträdgårdsmästare Rickard Roos.

Tulpanlökar oväntat populära
Kommunen hade aviserat att söderhamnarna kunde plocka lökar i Rådhusparken från kl 13 på måndagen. Tyvärr hade några missuppfattat tiden för lökplockningen och började plocka redan kl 12. En timme senare hade en stor grupp människor samlats, men då var de flesta lökar borta.

Kommunen hade medarbetare från Kultur- och samhällsserviceförvaltningen på plats från kl 13. Alla som inte fått möjlighet att plocka lökar kunde lämna sina kontaktuppgifter.

-Vi ställer in fri plockning av tulpanlökarna i Källparken nästa måndag. Våra medarbetare samlar nu in blommorna och kontaktar de som ville plocka i Rådhusparken så får de lökar, säger Charlotte Carlsson.

-Vi hade även tänkt dela ut tulpanbuketter från Källparken på alla gruppboenden nästa vecka. Tyvärr kanske vi inte kan genomföra det nu, men de lökar som blir över från Källparken vill vi erbjuda våra äldre- och gruppboenden, så att de kan sprida vårglädje under många år framöver, avslutar Charlotte Carlsson.

Kommunens medarbetare plockar tulpanerna i Källparken.

Kommunens medarbetare plockar tulpanerna i Källparken.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-06-02

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter