Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

Rekordfiske vid Ljusnans mynning

Laxfisket vid Ljusnans mynning har haft en rekordsommar.
Sportfiskeklubbens Thomas Thyr är lyrisk.
- Vi får gå tillbaka 50 år innan vi hittar liknande noteringar. Fiskare från hela världen har håvat upp 400 laxar med en snittvikt på 10 kilo. Det är helt fantastiskt.

Ljusne sportfiskeklubb började sälja fiskekorten tidigt i juni och sedan dess har det vallfärdat folk från Nya Zeeland, Tyskland, Danmark, Norge och givetvis från vårat avlånga land med Markoolio i spetsen.

Ryktet om de nappglada laxarna spred sig blixtsnabbt på sociala medier och via inslag i olika kanaler som många av storfiskarna konsumerat och inspirerats av.

- Vi upplever ett kolossalt lyft med en kraftigt ökad fisketurism jämfört med de senaste åren, säger Thomas Thyr och avslöjar att den största laxen som tagits upp ur mynningen är på 18,9 kilo.

Det är fisket på udden på älvens södra sida, nedanför kraftverket, som laxen samlats i enorma mängder. Bara några hundra meter från Ljusnefors camping.

FJÄLLFISKAREN Leif Östman från Tännäs i Härliga Härjedalen letade sig till Jungfrukusten och Ljusnans mynning för att prova laxfiske.
- Campingen har varit välbesökt, det är mycket glädjande. Vi konstaterar att både laxen och turisterna återvänt hit, säger Thomas Thyr som tillsammans med flera av medlemmarna i sportfiskeklubben haft full sysselsättning från sju på morgonen till midnatt varje dag med att sälja fiskekort och bistå med guidning och håvning.
LAXMACKA MED MERSMAK för länsfiskerikonsulent Kalle Gullberg från länstyrelsen i Gävleborg. Kalle noterar att den hemvändande laxen ökat i takt med att begränsningar gjorts för yrkesfisket i Östersjön.
Under onsdagen fick sportfiskeklubben besök av länsstyrelsens fiskegeneral Kalle Gullberg.

För soderhamn.se förklarar han orsaken till den positiva tillströmningen av lax till mynningen:
- Man har begränsat yrkesfisket med nät och långrev i Östersjön, vilket gjort att fler laxar blivit kvar och kunnat återvända till sina hemälvar. Vi upplever liknande utveckling i Älvkarleby, Bergeforsen och Sollefteå.
 
Ljusnelaxen har sitt ursprung från fiskodlingen i Ljusne där den släpps som smolt vid tvåårsåldern. Därefter vandrar den ner till södra delen av Östersjön och återkommer till sin hemälv för att leka efter några år på utflykt.

Anledningen till att laxen odlas i Ljusne är en kompensation för att möjligheterna för naturlig lek i älven stoppats på grund av vattenkraftsutbyggnader.

LAXFISKARE PÅ RAD har det stått hela sommaren vid Ljusnans mynning där 400 laxar håvats upp. Snittvikten 10 kilo imponerar.

Söderhamns kommun


826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2014-06-16

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter