Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

SM-ambassadörer prisar Söderhamn

SM-pulsen stiger i Söderham.
I söndags var det full PR-fart i stans centrum i samband med Strömmingsloppet och Strömmingsleken.
Skotercrossföraren och SM-ambassadören Nisse Kjellström var en av dem som slog ett slag för vinterns stora idrottsfest:
- Det blir förstås lite extra att göra upp om SM-medaljerna på hemmaplan. Så himla kul att Söderhamn står som värd.

Nisse Kjellström reser land och rike runt både sommar och vinter på tävlingar i motocross och snöskotercross. Senast i lördags vann Nisse ett heat och lagtävlingen med SMK Söderhamn när motocross serien nedre norra hade sammandragning Jämmerdalen, Falun. Nisse är en allsidig produkt av 60-årsjubilerande SMK Söderhamns breda och seriösa verksamhet.
Och Nisse är framgångsrik. Inte bara nationellt.
- I vintras tog han VM-brons!
En av världens bästa skotercrossförare finns alltså i SM-staden.
- Jag har en ny skoter till vintern och jag är revanschsugen. Vid SM i Piteå fick jag motorhaveri i ledning. Med en ny maskin och SM på hemmaplan känner jag både ökad glädje och energi för att göra jobbet som krävs för att lyckas.

Niklas Hägg, SMK Hälsinge

Niklas Hägg, SMK Hälsinge i Hudiksvall tillhör bilsportens stora grabbar. I prisskåpet hemma i Ilsbo finns en mängd SM-medaljer, varav tre guld i rally och rallycross. För närvarnade ligger han fyra i SM-serien.
- Jag gissar att det blir folkligt och festligt på Flygstaden när jag kommer dit för att köra rallysprint i februari 2017. För mig känns det inspirerande att få tävla i Hälsingland. Jag vet att intresset är stort och att adrenalinet stiger när fansen är på plats, säger Niklas som visade upp sin högteknologiska Skoda.
Många passade på att provsitta fartvidundret som invändigt påminner om en rymdraket. Det är trångt och knappar överallt. Den digitala panelen kräver en vaken chaufför som i racen får agera under stark press.
- Jag är helt slut efter ett heat. Fullt fokus från start till mål och mycket att hålla koll på.
En annan SM-ambassadör är veteranen Göran ”Zamora” Lind från Växbo men tävlande för Bollnäs MK.
”Zamora” har skruvat ihop en värsting till Citroen.
- Det är lika roligt att skruva och tävla nu som det var på 1970-talet. Jag älskar spänningsmomenten, de skarpa lägena och jag kommer till start i Söderhamn. Det blir något att se fram emot och förbereda sig till, skrattar rattmästaren.

Zamora LInd

SM-veckans projektledare Sören Calleberg informerade publiken på Gågatan om vad som är på G i Söderhamn mellan 30 januari och 5 februari 2017. Ett 20-tal olika grenar ska göra upp om SM-medaljer. Alpina tävlingar arrangeras troligen i Hassela och Bollnäs.
- Det blir en idrottsmanifestation som berör hela länet med Söderhamn som navet. Vi jobbar på för fullt och tror och hoppas att så många som möjligt stöttar arrangemanget på ett eller annat sätt. Vi behöver volontärer och vi behöver boenden att hyra ut åt aktiva, ledare, media och publik som vill uppleva hela SM på plats och ställe.
Att SM berör och känns gott in i hjärtat hos flera kan vi notera efter att ha hört Strömmingsloppets vinnare Annika Löfström och Anders Södergren.

Södergren och Löfström

- Jag vann löptävlingen och tycker att Söderhamn är en härlig stad som tar på sig SM. Det bästa med dagen är därför att jag blivit utnämnd till SM-ambassadör, säger skidtjejen från Årsunda i Gästrikland som varit trea i Marcialonga, Vasaloppet och TjejVasan.
- Det blir långlopp i vinter också. Men helt klart är att jag kör något av SM-loppen på Hällåsen!
Klart är också att Söderhamns mest framgångsrika idrottsutövare genom tiderna, skidstjärnan Anders Södergren, avrundar sin karriär på hemmaplan.
- Jepp! Jag tränar inte lika mycket som för ett par år sedan, men när det stod klart att Söderhamn fått SM-veckan bestämde jag mig för att delta som aktiv. Det blir en drivkraft i höst. Jag ska försöka få till en formtopp till vecka 5, lovade Anders som vunnit 17 individuella SM-guld, OS-guld i stafett. Två individuella VM-silver och två gånger stakat i mål som vinnare av den klassiska femmilen i Holmenkollen.

Av Torbjörn Nordvall

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-08-15

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter