Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

SM-chefen mer än nöjd med Söderhamn

Drygt 10 000 åskådare beräknas ha följt friidrotts-SM inne på Hällåsen-arenan.
Solskenstävlingarna bars upp av 300 funktionärer på innerplan och ytterligare 150 utanför.
- Jag är överväldigad av det vi i Söderhamn åstadkommit tillsammans. Vi får massor av beröm, säger SM-chefen Sören Calleberg dagen efter en av tidernas största idrottsfester i kommunen.

Måndag morgon. Sören Calleberg unnar sig en lugn stund vid frukostbordet innan han beger sig upp till Hällåsen för att börja återställa Hällåsen i vardagsläge.
Han är glad, nöjd och lättad.
- Söderhamn visade klass både på och utanför arenan. Alla bjöd till. Arrangörsklubben SIF-friidrott, Hällåsen-föreningarna, kommunen, näringslivet och medborgarna som kom hit och gjorde SM till den stora folkfest vi hade hoppats att det skulle bli.

Snabba beräkningar ger vid handen att 2000 åskådare såg de inledande tävlingarna på fredagseftermiddagen. Under lördagen och söndagen passerade cirka 4000 besökare vändkorsen vid entrén.
- Det är jättebra, tycker Calleberg som fått idel lovord från inblandade aktörer som Svenska friidrottsförbundet, Sveriges Television, tävlande, ledare och publik.
- Vi känner att vi gjort nå't riktigt bra som betyder mycket för många, säger Sören Calleberg.


Kommunalrådet Sven-Erik Lindestam och fullmäktiges ordförande John Staffas understryker att tävlingarna var en positiv upplevelse:
- Söderhamn levererade på bred front. Att följa SM:et gav energi och ännu en gång en bekräftelse på att föreningslivet i samverkan med näringslivet och kommunen både vill och kan uträtta storverk tillsammans. Söderrhamn från sitt bästa, alltså!

På lördagskvällen kom också cirka 1000 personer till Östra berget för att lyssna på Engmans kapell.
- Det hände mycket i stan och jag såg bara leenden, säger Sören Calleberg som kunde notera att försäljningen av mat, glass och dryck gick strålande.
- Café Neon hade fullt upp med att ta emot matgäster och de fick bra cred för det som serverades i Mattorget. Sammantaget kändes hela festen som en fullträff för Söderhamn.

Ett 50-tal mediarepresentanter var på plats och rapporterade från tävlingarna, fredag, lördag och söndag. Reklamvärdet för den exponeringen går knappt att räkna i kronor och ören.
Bilden av Söderhamn var ljus, kreativ och glädjefylld.

Sportsligt plockar Sören Calleberg fram några av sin starkaste intryck:

  • Arbråsonen Joel Groth, Bollnäs FIK, vann SM-guldet på 400 meter häck på den bästa tiden i Sverige på 10 år - 50,79. Joel vann med 1,2 sekunder och satte personligt rekord med 1,05 sek. Detta i Hälsinglands första stora SM någonsin.
  • Angelica Bengtsson satte nytt svenskt rekord i stavhopp på lördagseftermiddagen när hon tog 4,61 m i första försöket. Angelica hade också ett bra försök på 4,70.
  • Kahaddi Sagina klämde till med 6,78 m i fjärde omgången i damernas längdtävling och raderade ut Erica Johanssons 19 år gamla mästerskapsrekord.
  • Damernas höjdhopp där Sofie Skoog från klassiska Karlstads-Göta överrskande slog favoriten Erika Kinsey från jämtländska Trångsviken. Skoog satte nytt pers när hon tog 1,92 och jublade i högan sky. Hela stadion kokade. Kinsy klarade även hon 1,92 men hade en rivning på 1,86. Världsklass av båda hopparna.
  • Båstads Kim Amb drämde till med 82,40 i spjut och satte nytt årsbästa med 36 centimeter. Detta trots ogynnsam vind.

Svensk friidrott gick stärkt ur SM i Söderhamn.
Nu önskar vi alla VM-deltagare lycka till i Bejing 22-30 augusti.

För Söderhamn blir det några dagars spänd väntan på Riksidrottsförbundets beslut om vilken stad som får arrangera Vinterveckan 2017 med ett 20-tal SM-tävlingar på programmet.

Kampen står mellan Söderhamn och Skellefteå. Beslut offentliggörs 19 augusti.

/Torbjörn Nordvall

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2015-08-13

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter