Söderhamns kommuns startsida Söderhamns kommuns startsida

SM-kungen Södergren inspirerade motionärer och arrangörer

Anders Södergren vet hur det känns att träna hårt till ett mästerskap. I lördags bjöds allmänheten in att få uppleva samma känsla som SM-kungen genom ett gemensamt klassiskt intervallpass i SM-terrängen på Hällåsen.
- Det var jättekul att få träna med Anders och ta del av hans tips och coachning, sa Anton Andersson från Östersund efter sitt första pass i folkhälsokampanjen ”Kom i SM-form med Anders Södergren”.

Under 90 minuter fick deltagarna utmanas i att bygga upp rejäl mjölksyra och träna sina smidighets- och styrkefärdigheter. Förhoppningen från SM-ambassadören Södergrens sida är att ge inspiration och väcka intresse till fysisk träning som ett led i uppladdningen inför SM-veckan i Söderhamn 2017.

Det var ett 30-tal deltagare i varierade åldrar som slöt upp till söndagens barmarksträning på Hällåsen med ambassadören Anders Södergren, där denne aktivt coachade gruppen genom vad som brukar vara ett klassiskt intervallpass för en elitskidåkare. 

Matnyttiga tekniktips i stavgång utdelades och utvecklades sedan i intervaller upp till Södergrens egna ”hylla”, som utgör en del av den nybyggda bansträckningen inför kommande skid-SM, där kampen om de ädla medaljerna med största sannolikhet kommer att avgöras. 

Deltagarna var mycket nöjda med träningspasset, som sedan i september är ett exempel på de regelbundna uppslutningar Söderhamns OK arrangerat för att främja intresset till fysisk aktivitet bland invånarna i Söderhamn. En av deltagarna under passet var Anton Andersson från Östersund som tyckte att träningen var väldigt inspirerande:
- Det var jättekul att få vara med och träna med Anders, man tar verkligen åt sig av det han säger och han gav många bra träningstips. Roligt är det också att se att Anders är en sådan ödmjuk person efter alla framgångar han bär på.

Södergren står som en viktig ambassadör i arbetet med det stora SM-arrangemanget - inte bara i skidspåret - utan även i sin erfarna position att ha bedrivit en gedigen individuell idrottssatsning som genererat både med- och motgångar.
Under söndagseftermiddagens officiella kick-off för SM-veckan 2017, där samtliga medverkande idrottsförbund tillsammans med representanter från Söderhamns Kommun, Riksidrottsförbundet, SVT och arrangörssponsorer, höll Anders Södergren en föreläsning om hur han hanterade sin karriär i längdspåret i förhållande till det övriga vardagslivet.

Budskapet från Södergren var tydligt:
- Vägen till framgång är sällan spikrak. Det viktigaste när man går in i ett projekt är att man har en klar bild framför sig vad det är man ska uppnå. Känns vägen dit krokig är det som mest viktigt att man bibehåller tron på att det ska gå, då klarar man det.

Ett budskap som förhoppningsvis lockade de medverkande aktörerna till att samla kraft för att i förenad regi ta sig an uppgiften, där vägen kan kännas utmanande, men att med en gemensam målbild kunna leverera en SM-vecka utan motstycke.
- Under min karriär med flera tuffa bakslag kom jag ändå alltid tillbaka. Ibland var det svårt att hitta tilltron till att allt skulle bli bra. Men när jag kommer till ett OS efter en skadedrabbad försäsong och känner tre dagar innan tävlingsstart att kroppen för äntligen började samarbeta igen, insåg jag att den mentala drivkraften är det största vi har inom oss. Som ett led i sitt främjande för en sund livsstil, förespråkade Anders för ett rent idrottande och vikten vid att ha en god förståelse i sitt arbete som elitsatsande skidåkare. En satsning där alla bitar ska vara förenliga med varandra. Och kanske det viktigaste av allt - att ha kul och må bra:
- Jag tänker alltid att jag ska gå ifrån ett träningspass och känna att jag vill göra det igen. Träning ska aldrig vara framtvingat eller stressande. Har du bara en timme över till fritidsaktiviteter i veckan, så ta 30 minuter till ett kortare träningspass. Träning behöver inte vara komplicerad för att räknas. Det är bättre att göra det enkelt!

Och enkelt kan nog deltagarna i träningspasset ändå enas om att upplägget var, fastän det inte var någon som gick därifrån utan svett i pannan. En elitidrottares vardag är minst sagt mer än bara fysiska prestationer och träningsplanering och det är Anders Södergren bevisat exemplariskt. Förhoppningsvis är Söderhamn tillsammans nu uppvärmda och redo inför vad som satsas på att bli den bästa SM-veckan hittills.

Söndagens träning var ett i ledet i den officiella kampanjen ”Kom i SM- form med Anders Södergren”, där Södergren i samverkan med Söderhamns OK bedriver motionsträning öppen för allmänheten under tisdag- och torsdagkvällar uppe på Hällåsen/Hällmyra fram till SM-veckan vecka 5 2017. Alla intresserade är varmt välkomna att delta i träningen.

Söderhamns kommun

826 80 Söderhamn
Tel 0270-750 00
Fax 0270-411 60
E-post

Granskad/Uppdaterad: 2016-10-19

Söderhamn - en kommun i Hälsingland: Bollnäslänk till annan webbplats, Hudiksvalllänk till annan webbplats, Ovanåkerlänk till annan webbplats, Ljusdallänk till annan webbplats, Nordanstiglänk till annan webbplats

Söderhamns kommun, 826 80 Söderhamn Tel 0270-750 00, Fax 0270-411 60, E-post - Ytterligare kontaktuppgifter